RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen)

Valgerd har ikke bestemt seg

Sist oppdatert:
To dager før KrFs skjebnemøte vet Valgerd Svarstad Haugland ennå ikke om hun vil fortsette som partileder.

Mange mener hun må gå, og selv ber partilederen om støtte fra oven.

I kveld kom Svarstad Haugland til Mortensrud kirke for å samtale om livet i politikken. I bakhodet lå nok spørsmålet om hun skal fortsette som KrF-leder. Innen fredag må hun ha bestemt seg.

- Har du bestemt deg for hva du skal si til landsstyret fredag?

- Nei.

- Hvilke vurderinger gjør du?

- Mange, det er sammensatt, sier hun til TV 2 Nyhetene.

«Mordkommisjonen»
Under et internt partiarrangement skal KrF-lederen ha fleipet med at noen venner av henne kaller den interne havarikommisjonen for mordkommisjonen. Dette er det interne partiutvalget som er oppnevnt for å gjennomføre en kartlegging av hva medlemmene mener er årsakene til det historisk dårlige valgresultatet.

Over 1000 medlemmer har svart, og etter det TV 2 Nyhetene erfarer har et flertall av partimedlemmene som har besvart kommisjonens spørreskjema, konkludert med at partiledelsen ikke har deres tillit.

Selv sier Svarstad Haugland at hun har fått en rapport som hun ikke har lest ennå, og som landsstyret i partiet skal få fredag.

- Det har kommet masse innspill, og jeg ber om råd hos folk som jeg har tillit til, så her er det en sammensatt og kompleks situasjon, det er ikke noen enkel løsning på noen ting, sier hun til TV 2 Nyhetene.

Bestemmer selv
Utvalget skriver etter det TV 2 Nyhetene erfarer at partiet må bli tydeligere og få en klarere politisk profil. Rapporten inneholder svært krass kritikk, og sentrale partifolk skal være de sterkeste kritikerne.

- I hvilken grad vil du følge rådet i rapporten?

- Det vil jeg heller ikke kommentere, det er opp til meg i alle fall, så det er jeg selv som må ta en beslutning, sier Svarstad Haugland.

Men selv i KrFs stortingsgruppe finnes det etter det TV 2 Nyhetene erfarer folk som ønsker å bytte ut partilederen. Hennes egne støttespillere også i dag skal ha oppmuntret henne til å fortsette.

Ber til Gud
Svarstad Haugland er midt i en av de vanskeligste ukene i sitt politiske liv. Fredag må hun formidle om hun fortsetter som partileder eller ikke.

- Nå til fredag er jeg veldig opptatt av at jeg skal ha en indre trygghet over at det jeg bestemmer meg for, er rett. Derfor har jeg faktisk ikke svaret heller i dag. Ja, jeg har nok sendt mange bønner til Gud i disse ukene, det har jeg, sier KrF-lederen i kveld.

Svarstad Haugland som har vært gjennom tøffe uker, har også bedt andre om forbønn. Hun tror ikke hun hadde overlevd uten.

- Jeg er jo en person som tror på forbønn, og jeg tror ikke jeg hadde taklet det hvis jeg ikke hadde hatt en skare av folk rundt meg ber for meg, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere