RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: TV 2

Valgerd tror på Høybråten eller Lilletun

Sist oppdatert:
Avtroppende KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland tror at partiets nye leder enten blir Dagfinn Høybråten eller Jon Lilletun.

Helseminister Dagfinn Høybråten og KrFs parlamentariske leder på Stortinget, Jon Lilletun, er nevnt som de heteste kandidatene når Kristelig Folkeparti skal velge ny partileder på ekstraordinært landsmøte i Bergen 23. januar neste år.

- Jeg tror nok at KrFs nye leder blir en av de to, sa Svarstad Haugland på TV 2-programmet Tabloid mandag kveld.

Må ønske det

Hun begrunnet dette med at den nye lederen må være plassert sentralt i det politiske systemet, ha en politisk plattform og et ønske om å bli ny leder.

Svarstad Haugland har til nå omtalt den nye partilederen i KrF som "vedkommende" for ikke å si noe om kandidatens kjønn. Nå peker hun ut to menn som de mest aktuelle etterfølgerne. Men det betyr ikke at det ikke finnes kvinnelige kandidater i partiet:

- Vi har flere dyktige folk som kunne ha vært leder. Også kvinnelige, om de hadde villet.

Slitasje med Bondevik

KrFs svake valgresultat i høst utløste Svarstad Hauglands avgang som partileder. Konklusjonen trakk hun selv på partiets landsstyremøte i Oslo fredag, etter å ha lest «havarikommisjonens» rapport.

Svarstad Haugland er klar på at hun hadde fortsatt som partileder, dersom valgresultatet hadde vært bedre.

Rusbrus-saken og Medhaug-saken har vært trukket fram som de to viktigste årsakene til KrF-havariet ved høstens valg. På Tabloid pekte Svarstad Haugland på samarbeidet med statsminister Kjell Magne Bondevik som en slitasjefaktor, uten at hun direkte knyttet dette opp til valgresultatet.

- I og med at vi har hatt et delt lederskap, så har jeg ikke alltid kunnet ta de grepene som jeg ellers ville ha gjort som partileder. Det har noen ganger vært litt tungt. Derfor kan det også være greit å overlate lederskape til andre, sa Svarstad Haugland på TV 2.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere