RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Berit Almendingen (TV 2 Nettavisen)

Valgkamp-opprør i Frp

Sist oppdatert:
Minst to lokallag i Akershus Frp vil ikke stå på barrikadene for partiet ved høstens stortingsvalg.

Medlemmene er opprørte over at personer som endte som listetopper, har brukt rykter, trusler og kupp i kampen om en stortingsplass.

- Piffen har gått ut av oss. Jeg vet ikke om jeg kan bruke så sterke ord som «forrådt», men heller «manipulert», sier lederen av Bærum Frp, Yngve Bjerke, til TV 2 Nettavisen.

Konsekvensene for Frp kan bli alvorlige. Bærum Frp er nemlig det største lokallaget i Frp.

- Vi har desidert det største stemmetallet. Vi fikk mellom 7.000 og 8.000 stemmer ved forrige valg, sier Bjerke.

Kuppet av Romerrike
TV 2 Nettavisen har tidligere avslørt hvordan kontorsjefen til Frp-formann Carl I. Hagen, fylkesleder Hans Frode Asmyr, har fått refs fra Asker Frp for å ha brukt sin nære kontakt med Hagen til å true medlemmer til å støtte ham. Ved hjelp hemmelige møter klarte videre lokallagene på Romerike, der Asmyhr kommer fra, å kuppe fylkets nominasjonsliste.

Romerike kuppet nominasjonslista med hele sju av ti kandidater på de ti topp-plassene. Bare stortingsrepresentant Morten Høglund fra Asker overlevde voteringen. Han var nominert av valgkomiteen på andre plass. På de neste fem plassene står det nå romerikinger.

Resultatet er at Follo-regionen i Akershus ikke har fått noen kandidater til Stortinget, det samme gjelder Bærum, som hadde regnet med å få Anne Grete Steffensen på nominert plass.

- Hadde vi fått Steffensen på en usikker fjerdeplass, ville vi gått mann av huse i valgkampen, sier Bjerke.

Nominasjonskampen i Akershus Frp har vært preget av trusler, rykter og kupp.

* Få uker før nominasjonskuppet i Akershus Frp sendte partirådgiver Kari Kjønnaas Kjos en e-post spekket med anklager mot partitopper. Bare tre uker etter at hun sendte e-posten, gikk hun overraskende fra å ikke være nominert på partiets stortingsliste, til å kapre en sikker tredjeplass for Lørenskog Frp via hemmelige møter i Romerrike.

* Kuppet innebærer også at stortingsrepresentant André Kvakkestad fra Ski, som opprinnelig stod på første plass, ble vraket fra lista.

* Stortingsrepresentant Ursula Evje fra Skedsmo, som var leder for nominasjonskomiteen i Akershus, har meldt seg ut av partiet fordi hun føler seg mobbet.

* «Ved valg og nominasjon skal vi spille med åpne og redelige kort og gi alle relevante opplsyninger.» Fra Frps retningslinjer for god organisasjonskultur.

Han mener han at nominasjonen har vært udemokratisk.

- Jeg har personlig ikke noe imot de som står på topp på stortingslisten. Men det er jo merkelig at ikke én eneste av valgkomiteens innstillinger ble fulgt. Det kan jo ikke være slik at de som har flest venner og spissest albuer, skal bli stortingsrepresentanter, sier Bjerke.

Uro i Skedsmo
Også i Skedsmo Frp er det skuffelse og frustrasjon, til tross for at Romerike gikk vinnende ut av nominasjonskampen.

- Skedsmo Frp ble ikke invitert på nominasjonsmøtene. Det stiller vi oss undrende til, for å si det pent, sier lederen for Skedsmo Frp, Jon Erik Paulsberg.

Han synes det er vanskelig å komme med kritikk om nominasjonen fordi han ikke vil bli oppfattet som en dårlig taper. Men lokallagsmedlemmene har begynt å si sitt.

- Noen har meldt seg ut av partiet på grunn av måten nominasjonen ble gjort på. Vi har også måttet avlyse et valgkampskurs på grunn av liten påmelding. Årsaken er metodene som ble brukt i nominasjonen.

TV 2 Nettavisen venter på å få kommentar fra Frp-formann Carl I. Hagen og fylkesleder i Akershus Frp, Hans Frode Asmyhr, på opprøret i Frp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere