RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Valla får se, men ikke røre

Sist oppdatert:
LO bestemte i dag å kun gi Gerd-Liv Valla delvis innsyn i noen av dokumentene som felte henne.

Vallas advokat ba allerede i april i år om innsyn i dokumentene som lå bak Fougner-utvalgets rapport. Men LOs ledelse har hele tiden nektet innsyn.

Les hele vedtaket her

Sterkest i kampen mot innsyn har Handel og Kontor-klubben i LO stått. De har ment at hensynet til anonymiteten til vitnene i saken var viktigere enn innsynsretten til Valla. HK-klubben har i flere brev tilrådet LOs ledelse om å gå imot innsyn.

LOs ledelse ba også om at Fougner-utvalget kom med sitt syn på saken.

Får se, men ikke røre
På dagens møte i LOs sekretariat ble imidlertid Valla gitt et begrenset innsyn. Det betyr at hun sammen med sin advokat kan få lese de to omstridte rapportene fra henholdsvis Right Management og sakkyndigerapporten på advokat Jan Fougners kontor, men ikke ta de med seg. Det vanskeliggjør naturlig nok advokat Harald Stabells muligheter til å forfølge saken videre.

Og etter det Nettavisen får opplyst er det heller ikke endelig avklart om LO ønsker å sladde deler av dokumentene før Valla får lese dem.

Øvrige dokumenter, mailkorrespondanse og annen kommunikasjon mellom utvalget, LOs ledelse og andre aktører har ikke LO gitt Valla innsyn i.

Det var et samstemt LO sekretariat som kom fram til denne løsningen etter et to og et halv time langt møte i ettermiddag. Men Valla vil ikke få utlevert dokumentene og må skrive under på en taushetsplikterklæring hver gang hun leser dem.

Gir seg ikke
- Mitt krav på vegne av Valla er og har hele tiden vært dokumentinnsyn ved utlevering av materialet. Det står fortsatt ved lag, sier advokat Harald Stabell. Han vurderer nå hva han skal gjøre videre.

- Jeg vet at vi har et rettslig grunnlag til å kreve innsyn i samtlige dokumenter, ikke bare rapportene. Nå vil jeg diskutere med Valla hva vi vil gjøre i dagene framover. Men jeg er overbevist om at hun har en prosedabel sak for retten, understreker Stabell overfor Nettavisen.

Verken LO-leder Roar Flåthen eller andre i LOs ledelse har ønsket å kommentere saken.

Tidligere har flere forbundstopper i LO gått ut og krevd at Valla måtte få fullt innsyn.

- Kan ikke styres slik
- Landets største demokratiske organisasjon kan ikke bli styrt på denne måten, sa forbundsleder Øystein Aslaksen til Nettavisen tidligere denne måneden.

Forbundsleder Leif Sande uttrykte seg slik:

- Det har helt klart skjedd mange uheldige ting i denne saken.

Uttalelsene kom etter at Nettavisen i flere artikler har satt søkelys på hva som skjedde i kulissene i Folkets Hus før og under granskingen av Gerd-Liv Valla. Utro tjenere i juridisk avdeling jobbet på spreng for å bli kvitt sin egen toppleder.

LES MER: Valla kuppet av sine egne

I en pressemelding understreker LOs sekretariat at beslutningen om begrenset innsyn bygger på at de samme spilleregler og forutsetninger om anonymitet og konfidensialitet som gjaldt for utvalgets arbeid også skal gjelde i forhold til det innsynskrav som Stabell har framsatt i ettertid på vegne av Gerd-Liv Valla. Reglene lå til grunn for partenes og de intervjuedes medvirkning, og for arbeidet til Right Management og de sakkyndige.

LO opplyser at de har innhentet uttalelser fra utvalget, de ansatte, representert ved HK-klubben, og Yssen. Utvalget har igjen innhentet uttalelser fra Right Management og de sakkyndige.

LO hørte på Yssen
Også Ingunn Yssen har spilt en aktiv rolle i kampen mot at Gerd- Liv Valla skulle få innsyn. Yssens advokat framsatte i et brev til LOs ledelse en rekke betingelser hvis noen av dokumentene skulle bli lest av Valla. Nå ha LO gitt advokat Ingeborg Moen Borgerud medhold i dette.

I pressemeldingen skriver LO videre:

På grunn av sakens karakter, må personvernet til de av LOs ansatte som har deltatt i prosessen og til øvrige medvirkende ivaretas. LO har bedt utvalget sørge for at innsyn skjer i samsvar med de betingelser som er framsatt av advokat Borgerud på vegne av Ingunn Yssen, og at LOs og utvalgets forpliktelser overfor HK-klubben ivaretas.

Kostet 10 mill
LOs sekretariat behandlet også regningen fra Fougner-utvalget, og både Yssen og Vallas advokater. Totalt skal regningen for hele granskingen ha kostet LO om lag 10 millioner kroner. 3,7 millioner gikk til selve utvalget, mens resten er fordelt på de øvrige advokatene i saken.

LES MER: Valla-høring kostet 10 mill

Nettavisen følger saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere