RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Valla kuppet av sine egne

Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla (Arkivbilde).
Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla (Arkivbilde). Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)
Sist oppdatert:
Her er historien om Gerd-Liv Vallas utro tjenere - som kuppet LO-lederen.

Tirsdag 13. februar 2007 kommer Gerd-Liv Valla til advokatfirmaet Wiersholm i Vika for å delta på den tredje høringen i Fougner-utvalget. Under de to første høringene har Valla fått anledning til å være til stede og høre kritikken som blir rettet mot henne. Denne gangen blir det annerledes.

Minutter før høringen skal starte, tikker en e-post inn til utvalget. Utvalgets leder, Jan Fougner, blir bedt om å kaste Valla på gangen. Og slik blir det.

E-posten kom fra Sigurd-Øyvind Kambestad, på vegne av klubbstyret i Handel og Kontor-klubben (HK) i LO. Denne fagforeningen har stor innflytelse på rapporten som til slutt feller Norges mektigste kvinne.

Se video på TV 2 Sumo:Støttet Valla
Se video på TV 2 Sumo:Valla og Yssen til stede
Se video på TV 2 Sumo:Valla kom til Fritt Ord-seminaret på krykker

Dette er historien om alt som skjedde i kulissene i Folkets Hus de skjebnesvangre månedene fra nyttår og fram til 9. mars. Nettavisen kan avsløre utro tjenere - som jobbet på spreng for å bli kvitt sin egen toppleder.

Parhestene på juridisk
Ved siden av styrevervet i HK-klubben, jobber Sigurd-Øyvind Kambestad ved juridisk avdeling i LO. Hans sjef, Bjørn Kolby, var mannen som trumfet igjennom at advokat Jan Fougner skulle lede utvalget.

Kilder forteller Nettavisen at Kambestad ikke la ikke skjul på at både han og Kolby ønsket å bli kvitt Gerd-Liv Valla.

Sigurd-Øyvind Kambestad drev i flere uker i vinter en kampanje mot Gerd-Liv Valla.
Sigurd-Øyvind Kambestad drev i flere uker i vinter en kampanje mot Gerd-Liv Valla.

Disse to mennene på juridiske avdeling skal komme til å spille en helt sentral rolle i de påfølgende ukene fram mot utvalgets knusende dom over LO-lederen 9. mars.

Ga oppskrift på gransking
Arbeidet med å felle Valla startet allerede 27. januar - to dager før Fougner-utvalget ble oppnevnt. I regi av Kambestad sendte HK-klubben et brev til granskerne.

I brevet serverer HK oppskriften på hvordan granskingen av Yssen-saken bør gjennomføres - etter deres mening. Klubben foreslår at Fougner-utvalget bør knytte til seg to sakkyndige, og at den ene av disse bør være professor i krisepsykiatri, Lars Weisæth.

Fougner-utvalget tar klubbens råd til følge. Weisæth og en kollega leverer en svært omstridt rapport, som slakter Gerd-Liv Vallas lederstil.

LES MER: Slaktet etter koseprat

HK-klubben mener videre at utvalget bør se bort fra hvordan Ingunn Yssen utførte sin jobb som leder av internasjonal avdeling i LO. Fougner-utvalget følger også dette rådet.

Ingunn Yssen var selv organisert i Norsk Tjenestemannslag (NTL), men det var altså HK-klubben som gikk til forsvar av hennes interesser.

Ingen fra HK-klubben
Kambestad trakk ikke bare i trådene da brevet fra HK-klubben ble utformet. Regien har han også om morgenen 13. februar, da Gerd-Liv Valla ankommer advokatkontoret til Wiersholm i Vika for å delta på den tredje høringen i Fougner-utvalget.

Bjørn Kolby leder juridisk avdeling i LO. Det var han som insisterte på at Jan Fougner skulle lede granskingen av Gerd-Liv Valla.
Bjørn Kolby leder juridisk avdeling i LO. Det var han som insisterte på at Jan Fougner skulle lede granskingen av Gerd-Liv Valla.

E-posten fra HK-klubben ved Kambestad blir tatt til følge av Fougner – til tross for at ingen av vitnene som forklarer seg for utvalget denne dagen er medlemmer av HK-klubben i LO.

De som forklarer seg den aktuelle tirsdagen, er daværende nestleder Roar Flåthen, andre nestleder Geir Mosti og leder Bjørn Kolby i juridisk avdeling.

- De jaktet på feil
I alt var det 31 personer som forklarte seg for utvalget i høringene på Wiersholms advokatkontor. Nettavisen har snakket med flere av disse.

- Det var ingen objektiv høring. Utvalget var kun på jakt etter feil og mangler ved Valla. Jeg hadde ingen kritikk å komme med, og ble forsøkt stanset i min forklaring, sier et av vitnene.

Vedkommende var overrasket over Jan Fougners holdning.

- Jeg ble sjokkert, trodde dette skulle være ”fair trial”. Men jeg måtte selv insistere på å forsette forklaringen, fordi den ikke inneholdt noe negativt om Valla.

Og dette vitnets reaksjon er på ingen måte enestående. Et fellestrekk for nesten samtlige Nettavisen har snakket med, er at de gir et lite flatterende inntrykk av Jan Fougner og utvalgets arbeid.

- De lette med lys og lykte etter kritikk. Positiv omtale av Valla som person og leder var de uinteressert i, sier en av kildene til Nettavisen.

Fougner-utvalget får kritikk for måten de drev granskingen av Yssen-saken på. Her leder av utvalget, Jan Fougner.
Fougner-utvalget får kritikk for måten de drev granskingen av Yssen-saken på. Her leder av utvalget, Jan Fougner.

Flere av de tilstedeværende, og de som forklarte seg, reagerte på Jan Fougners detaljkunnskap om gamle, interne forhold i LO.

- Han kunne stille spørsmål om gamle feider som lå fem, seks år tilbake i tid. Han må ha blitt briefet på forhånd, sier en av dem som møtte for utvalget i februar i år.

23 av 31 uten Valla-kritikk
Av de 31 vitnene var det kun åtte som kom med kritikk av Gerd-Liv Valla. Av disse er det kun Ingunn Yssen og hennes venn i internasjonal avdeling, Erna Ansnes, som hevder at Yssen har blitt mobbet eller trakassert.

Sigurd-Øyvind Kambestad, HK-styremedlemmet fra juridisk avdeling, forklarte seg to ganger for utvalget.

- Han gjorde det riktignok klart for utvalget at de opplysningene han satt på, var korridorsladder og ”hearsay”. Men han framførte det likevel, forklarer en kilde til Nettavisen.

Fikk ingen støtte
Kambestads forklaring rakket kraftig ned på Gerd-Liv Valla. Noen timer etter at han hadde avgitt sin første vitneforklaring, ba han om å få komme med noen tilleggsopplysninger.

Utvalget sa ja. Denne gangen navnga Kambestad to vitner for utvalget, og sa at disse hadde vonde opplevelser med Valla som leder.

Begge vitnene avkreftet Kambestads påstander. Ingen av dem hadde noen kritikk å framføre mot Valla.

Men Kambestad gjorde mer enn å sende brev og forklare seg til utvalget. Mens utvalget jobbet på spreng for å avslutte sitt arbeid, satt Kambestad i juridisk avdeling på Folkets Hus og drev ren kampanje mot sin egen toppsjef.

Han benyttet nettverket sitt, av både politikere og journalister. Et titall e-poster og sms-er med kritikk av Vallas støttespillere og negative opplysninger om Gerd-Liv Valla, ble sendt ut.

Samtidig skjelte han ut flere framstående jurister som var kritiske til Fougner-utvalget. Advokatene Ingjald Ørbeck Sørheim og Harald Stabell, og jusprofessor Henning Jakhelln, var blant disse.

”Det er imponerende at du greier å kritisere arbeidet til et utvalg uten å kjenne utvalgets arbeidsmetode”, skriver Kambestad i e-posten til Ørbeck Sørheim.

Gerd-Liv Valla på hennes siste dag som LO-leder.
Gerd-Liv Valla på hennes siste dag som LO-leder.

Kambestads nærmeste sjef, Bjørn Kolby, grep aldri inn overfor Kambestads Valla-kampanje. Ifølge Kambestads forklaring for utvalget var hele juridisk avdeling enige om at Gerd-Liv Valla måtte slutte som LO-leder.

Frykter represalier
I flere uker har Nettavisen samlet opplysninger og snakket med en rekke mennesker, både innen fagbevegelsen og det politiske systemet.

Det er mange som vet at sannheten i denne saken ikke er kommet fram. Foreløpig ønsker ingen kilder verken i LO eller det politiske liv å stå fram med navn. De frykter for sine jobber og posisjoner.

For i dag sitter kuppmakerne langt mer sentralt enn tidligere i Landsorganisasjonen.

Maktvinnerne etter Valla
Bjørn Kolby hadde flere roller i spillet rundt Vallas avgang. Han leder avdelingen hvor Kambestad styrte hele sin påvirkningskampanje fra.

Dessuten var det Kolby som på egenhånd trumfet gjennom at utvalget skulle ledes av advokat Jan Fougner.

Kolby har i dag langt større innflytelse enn under Gerd-Liv Vallas regime.

Han er, ifølge kilder i LO, blitt Roar Flåthens viktigste rådgiver og støttespiller.

Avskjeden
Det er fredag 9. mars. Auditoriet i Folkets Hus er stappfullt av pressefolk. Klokken viser 13.52 i det Gerd-Liv Valla starter på avskjedstalen sin;

- Jeg kan ikke se at jeg har brutt arbeidsmiljøloven. Jeg kan ikke se at det er dokumentert. Det er ikke gjennomført noen rettssak eller noen rettskraftig dom, sier Valla.

Når hun forlater Folkets Hus denne dagen er hun ikke lenger øverste leder i LO. Kuppmakerne fikk det som de ville.

Fougners svar til Nettavisen
Jan Fougner har kommet med følgende kommentar til Nettavisen - via e-post:

«Utvalget har i rapporten gjort åpent rede for sin saksbehandlingen og utvalgets syn på behandlingsmåten fremgår av dette. Rapporten gjengir også partenes syn på saksbehandlingen. Yssen og Vallas syn på saksbehandlingen var følgelig kjent for utvalget før rapporten ble ferdigstilt. Vallas syn på HK-klubbens rolle ble også formildet av advokat Bleken før rapporten ble skrevet.»

Sigurd-Øyvind Kambestad ønsker ikke å kommentere saken fordi Nettavisen ringte midt under fotballkampen mellom Liverpool og Milan. Han la på røret.

Heller ingen andre i LO vil kommentere saken, ifølge informasjonssjef Jenny Ann Hammerø.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere