Gå til sidens hovedinnhold

Valla tar selvkritikk

LO-lederen sier unnskyld til Ingunn Yssen og vil endre lederstil. Alt om pressekonferansen her.

SE HELE PRESSEKONFERANSEN HER (gratis)

FOLKETS HUS (Nettavisen): LO-leder Gerd Liv Valla har ikke vurdert å trekke seg som LO-leder, men beklager ovenfor Ingunn Yssen dersom hun føler seg mobbet.

Unnskyldningen fra Valla er ikke god nok, ifølge to eksperter.

- Jeg er veldig lei meg for belastningen denne saken har hatt på LO, sa en tydelig presset Valla, som ble møtt av et fulltallig pressekorps fredag ettermiddag.

Les mer:- Valla trekker seg ikke
FULL OVERSIKT:Alt om Valla-bråket
AKTØRENE:Spillet rundt Valla

LO-lederen har brukt den siste uken til å snakke med tillitsvalgte, ansatte, forbundsledere - og på å bearbeide sine «rent personlige reaksjoner».

Se saken på TV 2 Sumo her

Sist torsdag gikk tidligere leder for internasjonal avdeling i LO, Ingunn Yssen, hardt ut i VG mot sin tidligere sjef, Gerd Liv Valla. Senere samme dag slo LO-sjefen hardt tilbake på en pressekonferanse - og den offentlige skittentøysvasken var i full gang.

Flere tidligere medarbeidere har bekreftet Yssens påstander om Vallas problematiske lederstil.

Vil sitte i valgkomiteen
Men til tross for at den sterke kritikken som hun har fått fra sju fylkesledere i Ap, vil hun ikke selv trekke seg som leder av partiets valgkomité som skal innstille kandidater til partiets sentralstyre.

- Vervet i Arbeiderpartiet, det er noe man blir spurt om av Arbeiderpartiets organer. Saken i dag er ikke å ta stilling til det, saken er å ta stilling til LO. Jeg har ikke tenkt å legge den saken inn i denne saken, sa hun.

Les også: Trekker seg ikke fra Ap-verv

Vil granskes
Hun vil nå at et eksternt utvalg, fortrinnsvis Arbeidstilsynet, skal granske hva som har skjedd mellom henne og Yssen.

- Jeg ser i ettertid at situasjonen burde vært håndtert annerledes. Jeg er glad for at Arbeidstilsynet skal kartlegge forholdene i LO på generelt grunnlag. Jeg har også bedt Arbeidstilsynet se på min og LOs håndtering av saken rundt Ingunn Yssen. Det er viktig for meg og LO å få en uavhengig instans til å se på saken, sa hun på pressekonferansen.

Tidligere har Ingunn Yssen sagt at hun ikke ville ta opp saken via rettsystemet fordi hun ønsker å bli ferdig med den. Nå ser det ut til at hun likevel ikke kan legge saken bak seg så fort som planlagt.

Hemmelig notat som bevis
Valla ønsket verken å utdype forholdet rundt sitt verv i valgkomitéen eller forholdet rundt avgangen til statssekretæren i Justisdepartementet i 1997. Men hun nekter for at hun løy til daværende statsminister Thorbjørn Jagland om oppsigelsen til statssekretær Berit Reiss-Andersen, og beviste det med å holde opp et notat fra en samtale mellom henne og Jagland fra 1997.

Jeg har ikke tenkt å kommentere forhold som er ti år gamle. Med unntak av at jeg skal ha løyet overfor statsministerens kontor. Det er ikke korrekt. Jeg sitter her med det dokumentet som var grunnlag for samtalen med Thorbjørn Jagland.

Valla ønsker ikke å offenliggjøre dokumentet, som angivelig skal bevise hennes kommunikasjon med SMK.

- Jeg kunne ha sagt mye om Justisdepartementet på den perioden, men dette er helt feil tidspunkt å gjøre det på. Utover at jeg selvfølgelig har diskutert skiftet av statssekretær med Thorbjørn Jagland.

- Tar selvkritikk
Videre kommenterte LO-lederen Ingunn Yssen-saken slik:

- Jeg opplevde torsdag og fredag i forrige uke som veldig vanskelig etter at Yssen valgte å gå ut med sin historie i media. Vi har så langt vært veldig klar på å behandle saken internt som en personalsak. Jeg syntes det var en meget vanskelig situasjon. Og jeg ser i ettertid at pressekonferansen forrige torsdag kan oppleves som lite følsomt fra LOs side, og min side spesielt. Dette tar jeg selvkritikk på.

Forsvar ble angrep
- Dette som var tenkt som et forsvar, ble i stedet angrep. Det har aldri vært min hensikt. Det beklager jeg sterkt. Jeg ønsket Ingunn Yssen som medarbeider, og jeg ønsker ikke å være sårende ovenfor en medarbeider eller andre.

LO-lederen la til at hun er klar over at hun er en krevende leder.

- Jeg stiller høye krav til meg selv, og jeg stiller også høye krav til mine ansatte. Det er slik vi oppår resultater i LO. Jeg er direkte, og kan sikkert oppleves som tøff. Denne direktheten og tøffheten, og det sterke engasjementet jeg har som LO-leder... Jeg ser at enkelte medarbeidere kan se det som utilsiktet sterkt.

- Nå må vi se fremover, og trekke personlig lærdom av det som har skjedd. Det er en utfordring å både være tøff LO-leder og omsorgsfull personalleder, sa Valla, før hun åpnet for spørsmål fra pressen.

På spørsmål om det har foregått mobbing i LO, svarte hun:

- I LO er vi opptatt av at det ikke skal være mobbing på andre arbeidsplasser - på alle arbeidsplasser - korrigerer Valla.

På spørsmål om det finnes mer rot som ikke er spadd opp, svarte Valla:

- Det er sikkert noen i årenes løp som har reagert på meg. Jeg beklager det som har skjedd, sa hun.

- Et godt møte
Fredag orienterte Valla LOs sekretariat om sin vurdering av situasjonen. Valla betegner det som «et godt møte», men hun vili kke si hvor mange som som støttet henne fullt ut.

- Det får ble opp til den enkelte sekretariatsmedlem å kommentere, sier hun.

Valla åpner også for å endre lederstilen sin.

- Jeg ser at noen synes at jeg er for tøff og for direkte, det vil jeg gjøre endringer på. Jeg vil at LO skal bli en enda bedre organisasjon, så jeg vil nok gjøre det, fortsatter hun.

- Har du noen gang vurdert å trekke deg som LO-leder?

- Å trekke meg som LO-leder, nei det har jeg ikke vurdert, sa hun.

Det har ikke lyktes Nettavisen å komme i kontakt med Ingunn Yssen fredag.

Reklame

KANONSALG: Halv pris på bestselgere hos Oakley