Valla varsler kamp

LO-leder Gerd Liv Valla truer med at regjeringen kan glemme et samarbeid om årets tariffoppgjør hvis regjeringen går inn for store endringer i arbeidsmiljøloven.

20.02.04 15:44

- På avgjørende områder som midlertidige ansettelser, arbeidstid og stillingsvern er dette oppskriften på et mer brutalisert arbeidsliv. Innstillingen er langt unna og stikk i strid med det vi mener bør være fasiten for et tryggere og mer menneskevennlig arbeidsliv, sier Gerd-Liv Valla.

- Svekker rettigheter
Arbeidslivlovutvalget presenterte sin innstilling for regjeringen fredag. Utvalget kom med forslag til en ny arbeidslivlov, som skal være en videreutvikling og forenkling av arbeidsmiljøloven.

LO mener forslagene vil åpne for mer bruk av midlertidig arbeidskraft, forverrede arbeidstider, mer helge- og nattarbeid, dårligere stillingsvern, redusert innflytelse for de ansatte og tillitsvalgte og et mer brutalisert arbeidsliv.

Bred front
LO, Utdanninggruppenes Hovedorganisasjon (UHO) og Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) hadde kalt inn til en pressekonferanse umiddelbart etter at arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman hadde fått innstillingen i dag.

- Vi oppfordrer regjeringen om å putte forslagene i en skuff hvis de mener alvor med et samarbeid med arbeidslivsorganisasjonene. Forlagene er ikke vedtatt, vi vil gjøre alt vi kan for å forhindre med, sa Valla på pressekonferansen.

1,2 medlemmer
Hun minnet om at de tre organisasjonene har totalt 1,2 millioner arbeidstakere i ryggen, og at organisasjonene kan bruke sterke virkemidler.

- Det er klart at klimaet for å samarbeide er avhengig av at vi føler at våre signaler blir tatt på alvor, sa Valla som ikke var enig i at hun truer regjeringen.

- Det er ikke snakk om trusler, men hva som er fakta. Våre medlemmer skal gå til uravstemning på tariffoppgjøret , og da er det et faktum at det generelle klimaet vil påvirke avstemningen.

Frykter lønnsøkning
De siste årene har arbeidslivsorganisasjonene og regjeringen blitt enige om et inntektspolitisk samarbeid for å unngå en økt lønns- og prisstigning. Får ikke myndighetene i stand en slik avtale i år, kan det være fritt fram for høye lønnskrav under tariff-forhandlingene. Det har regjeringen et stort ønske om å unngå, og senest i går understreket Bondevik at han håper at partene kan bli enige om et samarbeid også i år.

Kan bli valgkampsak
Valla understreket også kampen om rettigheter i arbeidslivet kan bli en viktig valgkampsak ved Stortingsvalget i 2005.

- Vi opplever det ikke slik at toget er gått hvis vi ikke skulle få gjennomsalg for alle våre krav. Vi vil ta saken opp under valgkampen i 2005, sa hun.

Flertallet i utvalget foreslår en generell adgang til å inngå midlertidig ansettelse for en periode på seks måneder, som kan utvides til ett år hvis det aktuelle arbeidet fortsetter ut over den avtalte periodens utløp.

Flertallet åpner for individuelle avtaler om å arbeide opp til 48 timer i uka i 48 av årets uker eller 78 timer i uka i nesten elleve uker på rad. Det gis ikke automatisk rett til overtidsbetaling, ifølge LO.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.