RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Vann hjelper fødende

Nå er det bevist: Vannfødsler reduserer smerte. Fysisk aktivitet er derimot ikke like effektivt.

Mye er sagt om hva som kan lindre smerter ved fødsel. Men nå har forskerne stadfestet hva som faktisk hjelper. Ifølge en britisk studie er det nytteløst å bevege bekkenet fra side til side. Bassengopphold før eller under fødsel viser seg imidlertid å være langt mer effektivt.

Trengte ikke medikamenter
Studien som ble publisert i det anerkjente tidsskriftet the British Medical Journal tok for seg førstegangsfødende som gikk igjennom langsomme og smertefulle fødsler.

Til sammen 100 vordene mødre deltok i studiene ved Southampton Univeristy i England. Den første gruppen ble lagt i et basseng under de første veene. Den andre gruppen fikk kun vanlig behandling.

Bare halvparten av kvinnene i bassenget trengte smertestillende epidural ved fødselen, sammenlignet med to tredjedel av kvinnene i kontrollgruppen. Kvinnene som beveget bekkenet fra side til side opplevde heller ingen forbedring.

Funnene viser også at kvinner kan oppleve fordelene ved vannfødsler uten å nødvendigvis føde i vann.

Stor etterspørsel
- Ved Sentralsykehuset i Rogaland brukes vannfødsler veldig mye. Vi har svært positiv erfaring med det. Vann lindrer smerte i seg selv, og temperaturen på vannet gjør at kvinnene slapper av, sier avdelingsjordmor ved barnevadelingen Torbjørg Mosdøl.

Hun forteller at rundt 40 prosent av deres fødsler foregår under vann.

- Endorfinene jobber bedre når man slapper av. Vi anbefaler også aktivitet som å vugge bekkenet, men for noen er det nok bedre med bad, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere