RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vannet skal fortsatt stige

Foto: TV 2
Sist oppdatert:
Først i morgentimene torsdag vil flommen nå sin topp. Innbyggere i Buskerud og Telemark fortviler.

ROLLAG/KONGSBERG (Nettavisen): Hydrologene hos NVE spår i samråd med metrologene at flommen vil nå sitt høyeste punkt i løpet av torsdag formiddag.

Les også: Sivilforsvaret moblisert

Den vesle bygda Rollag er oversvømt. Det er lite folk å se fra TV2s helikopter. En stakkar forsøker desperat og redde campingvogna si fra de voldsomme massene. Veiene ligger delvis under vann, og høyballer flyter rundt på elva. Både hus og trær står under vann. Se bilder nederst i saken!

Industriveien evakueres
Politiet i Kongsberg jobber ikveld på spreng i samarbeid med Sivilforsvaret og Statens Vegvesen.
- Vi organiserer innsatsgrupper og skal nå ha vakthold over natta på begge bruene som er stengt, Nybrua og Myntbrua. Statens Vegvesen vurderer også kvaliteten på de andre bruene i området, for å vurdere om disse bør stenges. Sivilforsvaret bistår i politiets arbeid, opplyser Søndre-Buskerud politidistrikt til Nettavisen ved 22-tiden onsdag kveld.

- Det er foreløpig ingen dramatikk, men det vurderes nå om beboerne i Industriveien i Kongsberg må evakueres. Utover dette er det ingen store endringer.

Personell fra Heimevernet i Buskerud og Telemark er kalt inn i forbindelse med flommen.

Kystverket advarer
I en pressemelding fra Kystverket oppfordres båtfarende i området til å vise varsomhet, fordi vannmengdene i Numedalslågen fører med seg en rekke drivende gjenstander.

- Alt fra flytebrygger til tømmerstokker kan representere en fare for skipsfarten og spesielt fritidsbåter, sier losoldermann Geir Eikeland.

Fra Lågens utløp blir drivgodset spredt ut i Larviksfjorden og videre sørvestover med kyststrømmen.

Kystverket har sendt ut navigasjonsvarsel til skipstrafikken.

Transport med båt
Mannskaper fra Norsk Folkehjelp Sanitet i Veggli og Rollag etablerte i kveld døgnberedskap for transport med båter til og fra Rollag sentrum, som er totalt isolert grunnet de store vannmassene i Numedalslågen.

- Foreløpig har vi kun fraktet skiftarbeidere til og fra en fabrikk i området, sier Svein Bekkjorden, Sanitetsleder i Norsk Folkehjelp Veggli og Rollag, - men vi har fra nå døgnberedskap og kan umiddelbart bemanne tre båter for å verne om liv og helse, fortsetter Svein Bekkjorden. Mannskapene til Norsk Folkehjelp står parat med tre båter, og kan når som helst trå til for å frakte evakuerte eller lignende mellom Rollag sentrum og RV 40.

Utradisjonell campingtur
Mari Brenli, Nettavisens utsendte i Rollag, melder om to campingvogner som er tatt av flommen. Det skal være to vogner som har stått på Holman camping.

- Brannvesenet er på stedet, og prøver å få opp vognene.

- Campingvognen var sist sett rett nord for Numedal kro, i retning Djupdal, melder lokalavisen på nett.

- Alle mennesker har det etter folholdene bra, og det har altså gått verst ut over disse campingsvognene, bekrefter Brenli.

- Et alvorlig tidspunkt
- Vi regner med at flommen når sin topp i Kongsberg i løpet av morgentimene i morgen, sier vakthavende hydrolog, Lars Evan Pettersen til Nettavisen.

- Værradaren vi ser på viser oss forholdene nå, og det kan se ut som om regnet gir seg og flommen vil nå sitt maksimale nivå.

- Hva vil det si at flommen når en topp?

- Vannmengden øker jo hele tiden, og det når til slutt sitt høyeste punkt, vil vannet minke igjen. En topp er det mest alvorlige tidspunktet med høyest vannstand, forklarer hydrologen.

- Hvilke konsekvenser vil dette ha for omgivelsene?

- Det vil mest sannsynlig forekomme flere skader, og det vil være flere områder som rammes av flommen, noe som er naturlig siden vannstanden er høy. Her er det snakk om lokale forskjeller, forteller Pettersen.

Nedover mot Larvik vil toppen komme senere enn i Kongsberg.

Sjekk været der du bor:
SUPERSØK:Været 700.000 steder - NÅ
NYTTIG:Været på mobil

Se siste værmelding på TV 2 Sumo

- Skikkelig skummelt
- Dette er utrolig skremmende. Vannet bare stiger og stiger, sier Tove Lind som bor i Kongsberg. Når Nettavisen snakker med henne, står hun på svigermorens veranda og speider ut mot Nybrua som er stengt.

- Vannet er veldig høyt opp på pælane til brua nå. Trafikken står helt stille, og jeg ser folk som går langs veiene.

- Dette er ikke noe pent syn! Det ser verst ut for dem som bor langs Lågen. Akkurat nå står jeg heldigvis litt unna. Vi synes det er helt fryktelig. Det strømmer folk til hele tiden som vil se på vannmassene. Det er skikkelig skummelt.

- Akkurat nå er det heldigvis opphold, og vi har et lite solglimt gjennom skylaget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere