*Nettavisen* Nyheter.

Vanskelig å nå revidert-forlik

- Vanskelig, mener regjeringspartienes finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner (H) om jobben for å nå forlik med Arbeiderpartiet om revidert nasjonalbudsjett.

26.05.04 21:47

- Jeg mener kravene har et omfang og er på et nivå som er svært krevende å imøtekomme, spesielt med tanke på at vi inngikk en budsjettavtale for mindre enn et halvt år siden, sier Høyres finanspolitike talsmann, Jan Tore Sanner til TV 2 Nyhetene, etter et halvtimes langt møte mellom finanspolitikerne fra regjeringspartiene og Ap onsdag kveld.

Sanner la til at kravlisten fra Ap ikke inneholdt noen store overraskelser, og gjorde det samtidig klart at regjeringspartiene gjerne vil bli enige med Ap.

- Vårt utgangspunkt er at regjeringspartiene ønsker en avtale med Ap. Det er naturlig siden statsbudsjettet ble til etter en avtale med dem, sier han.

Syke og ledige
Arbeiderpartiet krever at regjeringen må bruke nær 2 milliarder kroner mer enn det som er foreslått i revidert nasjonalbudsjett. Nøkkelpostene for Ap er i hovedsak helse og tiltak for de arbeidsledige, melder NTB.

- Regjeringen har kuttet på alle poster som er viktige for Arbeiderpartiet. Vi krever endringer på nesten 2 milliarder kroner. Det må til, for det er ikke mye igjen av vårt stempel på budsjettet etter regjeringens mange kutt, sa Aps finanspolitisk talskvinne Hill-Marta Solberg da hun kom ut fra finanskomiteens møterom i Stortinget.

Må dekkes inn
Jan Tore Sanner mener at den største utfordringen er å finne inndekning til Aps forslag og krav.

- Det er ikke spesielt vanskelig å være enige i forslag om å plusse på i budsjettet. Utfordringen er å finne inndekning, sier Sanner.

- Nå er vi innstilt på å se på flere av forslagene Ap kommer med. Så får vi se hvor Ap vil kutte. Det blir avgjørende for å oppnå enighet, presiserer han.

Hill-Marta Solberg vil ikke ut med hvor stor del av Aps krav som er absolutte, men sier at «veldig mye må på plass».

Hun legger til at Ap har kommet med forslag til inndekninger, og ber samtidig regjeringspartiene om å komme med sine forslag til mulige kutt.

Fortsetter torsdag
Samtalene mellom regjeringspartiene og Ap fortsetter torsdag ettermiddag. Det er først da de reelle forhandlingene kan begynne. Finanskomiteens endelige frist er fredag neste uke.

Sanner gjør det klart at komiteen ikke har til hensikt å jobbe i helgen.

- Nei, pinsen holder vi hellig, humret Sanner på spørsmål om fremdriften i arbeidet.

Regjeringspartiene og Ap inngikk sist høst forlik om statsbudsjettet for 2004. Dersom samtalene med Ap ikke fører fram til et forlik om revidert, vil regjeringspartiene trolig henvende seg til Fremskrittspartiet i et forsøk på å sikre flertall.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.