*Nettavisen* Nyheter.

Vanskeligere å jukse på teorien

Omskriving av spørsmålene på teoriprøven har gjort livet vanskelig for juksemakerne.

17.02.07 10:34

(iBergen.no) Tidligere kunne en komme langt med å gjette seg frem til riktige svar på teoriprøven - den tiden er forbi. For i 2006 gjorde Statens vegvesen om spørsmålene i klasse B (vanlig bil) for at de skulle bli lettere å forstå problemstillingene. Både fagfolk, språkkonsulenter og spesialpedagoger var med i prosessen, skriver Vegen og Vi.

Strykprosenten til himmels
Kanskje ble spørsmålene lettere å forstå, men de gjorde også sitt til at strykprosenten på teoriprøven nådde nye høyder. Spesielt de tre første månedene var strykprosenten skyhøy.

- Det ble slutt på at en hadde tre-fire riktige svar på hver oppgave - nå er det bare ett svar som er riktig. Problemet tidligere var at folk rett og slett kunne ha en taktikk og gjette seg frem til det spørsmålet som hørtes feil ut og krysse av på alle de andre. Det er en kjent problemstilling at mange ble tatt i juks og mange er nok ikke oppdaget, Elisabeth Suzen i Statens Vegvesen til iBergen.no.

Strykprosenten har nå jevnet seg litt ut, men fremdeles stryker halvparten av elevene på teoriprøven.

- Ser en på tallene for førstegangsprøve, er strykprosenten på 30. Det vil si at det er mange gjengangere som tar prøven 6-7 ganger som drar opp strykprosenten totalt, forklarer Suzan.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stor kunnskapsmangel
Da spørsmålene ble vasket og omformulert viste det seg også at kunnskapen til elevene som vil ut på veien, var slett på mange områder.

- Det var for eksempel rene skiltkunnskaper der elevene ikke visste hva skiltene betydde. Parkering forbudt-skilt og den type ting.

- Hvorfor er det slik?
- Det er nok mange som tar for lett på teorien. Mange leser selv og bruker svært kort tid på prøven. En har 90 minutter til rådighet på 45 spørsmål, men vi har eksempler på elever som bare bruker 15 minutter på prøven.

- Burde et teorikurs være obligatorisk?
- Det er det ikke politisk vilje til, men min personlige mening er at det burde være det. Stryker du sju ganger kan du spare inn de 330 kronene hver prøve koser med å ta et teorikurs.

Skiller klinten fra hveten
Men den nye teoriprøven håper Suzan at det blir et skille på dem som har teoretiske kunnskaper og dem som bare gjetter seg frem til svarene.

- Vi tester de teoretiske kunnskapene best med å bare ha ett riktig svaralternativ - det viser nyere forskning. En hvis strykandel må vi nok likevel leve med, sier Suzan til iBergen.no.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.