*Nettavisen* Nyheter.

Vantro kaptein fikk dommen

Foto: Scanpix

BERGEN (TV 2 Nettavisen): Kaptein Sverre Johan Hagland mottok dommen på seks måneders betinget fengsel i rettssaken etter "Sleipner" -forliset med vantro.

05.12.03 14:41

- Min klient hadde ikke ventet dette utfallet i saken og reagerer med vantro, sier Haglands forsvarer advokat Per Magne Strandborg.

Hard kritikk
Med krum nakke måtte den uføretrygdede kapteinen i dommen som falt i Gulating lagmannsrett i dag tåle knallhard kritikk for sin opptreden under ferden fra Haugesund og nordover til grunnstøtingen ved Store Bloksen 26. november 1999.

Retten mente at Hagland i forkant av grunnstøtingen ikke brukte tilgjengelig navigasjonsutstyr, og mener hovedårsaken til ulykken var Haglands manglende oppmerksomhet og årvåkenhet.

Retten fant dette ikke forenelig med reglene for sikker navigering og godt sjømannskap.

I domspremissene het det imidelrtid også at Hagland ikke han klandres for at "Sleipner"s evakueringssystem og redningsvester ikke fungerte som de skulle etter at forliset var et faktum.

Hagland valgte i samråd med sin forsvarer å ta to ukers betenkningstid på dommen:

- Jeg vil ikke spekulere i om det blir en anke nå. Vi vil bruke den tiden vi har til å vurdere dette, sier advokat Per Magne Strandborg.

HSD frikjent
I likhet med dommen fra tingretten, ble rederiet Hardanger Sunnhordlandske Dampskipsselskap (HSD) frikjent i lagmannsretten.

Rederiet var tiltalt for å ha tillatt at "Sleipner" var i trafikk uten at mannskapet hadde god nok sikkerhetsopplæring

Aktor Eirik Stolt-Nielsen la i sin prosedyre ned påstand om at HSD skulle dømmes til å betale fire millioner kroner i foretaksbot. Lagmannsretten mente imidlertid at sikkerhetsrutinene og opplæringen i rederiet var gode nok, og HSD ble dermed frikjent.

På tross av at Sjøfartsdirektoratet ikke var tiltalt, retter lagmannsretten i domspremissene klar kritikk mot et mangelfullt regelverk.

Moralsk ansvarI
Informasjonsdirektør i HSD, Arild Sondre Sekse, sier selskapet tar lagmannsrettens dom til etteretning:

- Vi mener vi har gode nok regler, og er glade for at retten støtter oss på det. Når det er sagt er det ingenting som kan frikjenne oss for det moralske ansvar vi har for "Sleipner" -forliset, sier han.

Sekse ønsker ikke å kommentere kaptein Sverre Johan Haglands dom.

- Lettet og skuffet

Leder for Støttegruppen for de etterlatte etter "Sleipner" forliset, Tove Følid sitter med blandede følelser etter dagens dom:

- Det er godt at ansvaret nå er plassert, men HSD har like mye skyld i det som skjedde som kapteinen. Jeg er lettet over at kapteinen er dømt, men det er en skuffelse at rederiet går fri, sier hun.

Følid er også sterkt kritisk til at ikke Sjøfartsdirektoratet ble tiltalt i saken, og mener det nå er politikernes ansvar å bedre lovverket for sjøsikkerhet i Norge.

16 mennesker omkom da "Sleipner" grunnstøtte og sank 26. november 1999.

Både kapteinen og rederiet ble frikjent i Sunnhordland tingrett for ett år siden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.