Gå til sidens hovedinnhold

Vanunu fikk nytt asylavslag

Men Norge sikrer Vanunu oppholds- og arbeidstillatelse dersom han får forlate Israel.

I et e-brav adressert direkte til statminister Jens Stoltenberg ba den israelske atomteknikaren Mordechai Vanunu torsdag på ny om asyl i Norge.

Søknaden er identisk med som ble sendt 23. april 2004. Den ble avslått av Bondevik-regjeringen, og det ble også søknaden anno 2008.

- Regjeringen ser ingen mulighet for å behandle en søknad om asyl fra Vanunu, skriver Statsråd Bjarne Håkon Hanssen i en kommentar.

Regjeringen skriver imdertid at Vanunu er sikret arbeids- og oppholdstillatelse, dersom han kommer seg ut av Israel, skriver Bergens Tidende (BT).

Ikke aktuell som kvoteflyktning
Vanunu ble løslatt i fra israelsk fengsel i 2004, etter å ha sonet 18 år for å ha frigitt hemmeligstemplet informasjon fra sitt arbeid på Dimona. Han får ikke lov til å reise ut av Israel.

- En vurdering av spørsmålet om overføring som kvoteflyktning er heller ikke aktuelt så lenge Vanunu ikke har har tillatelse til å forlate Israel, skriver Hanssen.

Vanunu har tidligere fått tilbud om jobb ved Universitetet i Tromsø, som har utnevnt ham til æresprofessor. Dersom jobbtilbudet står ved lag, og han kommer seg til Norge, får Vanunu permanent arbeids- og oppholdstillatelse, bekrefter Hanssen i sin kommentar.

SV jubler:

- Dette er en gledens dag for alle som har kjempet for Vanunu gjennom år, sier SVs utenrikspolitiske talsperson, stortingsrepresentant Ågot Valle til BT.

Vanunu: - En vits
- Uten asyl er ikke denne avgjørelsen verdt noe for meg. Det er rett og slett en vits, sier Vanunu til VG Nett på telefon fra Israel.

Da Vanunu søkte om asyl i 2004 ble dette først innvilget av UDI, men vedtaket ble deretter omgjort etter direkte ordre fra daværende kommunalminister Erna Solberg.

Avslaget skapte mye debatt og både Solberg daværende statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) fikk knallhard kritikk fra opposisjonen for behandlingen av saken.

- Hele saken er tull
Han fikk flere betingelser for løslatelsen, deriblant forbud mot å snakke med utenlandske medier, men han har gitt flere intervjuer til internasjonale medier de siste tre år.

- Hele saken er tull og tøys. For min del kan han komme når han vil. Dette er ikke Iran. Vanunu har betalt sin pris (18 år i israelsk fengsel, journ. anm.) og andre har lært av hans feil, sier Erez Uriely, leder for Senter mot antisemittisme.

Det eneste Vanunu ønsker skal ettersigende være å forlate Israel, og han nekter for at han vil frigi mer informasjon om det israelske atomanlegget.

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter