RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Våpenhvile i Oslos underverden

Foto: Trond Lepperød (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
A- og B-gjengen har inngått en skjør våpenhvile. De kriminelle ønsker fred for å drive sin kriminelle virksomhet.

For sju uker siden inngikk de beryktede norsk-pakistanske gjengene A- og B-gjengen våpenhvile. Forhandlingene foregikk i all hemmelighet, og ble etter det TV2-nyhetene erfarer avsluttet med håndtrykk mellom de mest sentrale personene i gjengene.

TV2 har vært i kontakt med en rekke kilder i det kriminelle miljøet rundt gjengene som sier at hovedgrunnen til våpenhvilen er at gjengene vil drive sin stadig mer profesjonelle narkotikahandel i fred.

20 års krig
Gjengkrigen startet for alvor på slutten av 80-tallet da en uskyldig pakistaner ble drept av to medlemmer i Young Guns.

De unge løpeguttene i Young Guns dannet A-gjengen, som siden har ligget i konflikt med B-gjengen - bestående av norsk-pakistanere fra Oslos drabantbyer.

Krigen fortsatte gjennom hele 90-tallet og frem til i dag, og har resultert i ytterligere tre drap og utallige skyteepisoder.

Gjengmiljøet med rekrutter har bestått av opp mot 200 personer, og medlemmene har vært ofre og gjerningsmenn nærmest annenhver gang.

Bakgrunnen for de utallige skyteepisodene har stort sett handlet om bagateller. Respekt, ære og hevn, og etter hvert bitre familiekonflikter.

Våpenhvile
For sju uker siden bestemte A- og B-gjengen seg for å legge ned våpnene. Hemmelige fredsforhandlinger hadde foregått i lang tid. De sentrale skikkelsene i gjengene ønsker, etter det TV2 vet ikke at det skal bli kjent hvem som bidro mest til at forhandlingene kom i gang. Politiet og media har blitt holdt utenfor for å sikre at freden skal holde. Et lignende forsøk for noen år tilbake var mislykket fordi oppmerksomheten ble for stor.

TV2s kilder i det kriminelle miljøet hevder hovedårsaken til våpenhvilen er at gjengmiljøet heller skal bruke kreftene på narkotikahandelen. Det tror også TV 2s krimekspert Johnny Brenna er den viktigste årsaken til freden.

- Gjengene har vært i en årevis konflikt. Det går ut over forretningene, det vil si kriminalitet som narkokriminalitet. Dessuten er de slitne og trøtte. De frykter hverandre og det tar på, sier den tidligere politispaneren i Oslo.

Oslopolitiet beslaglegger stadig mer våpen i gjengmiljøet. TV 2s kilder hevder at gjengene har blitt mer profesjonelle narkotikahandlere som samarbeider med mc-gjenger, og mafia fra Øst-Europa, og de vil tjene sine millioner fred.

Skjørt
Forrige uke beslagla politiet 60 kilo amfetamin i en bod her Thorsov i Oslo. Det er et av Oslo-politiets største pulverbeslag noensinne.

De tre siktede i narkosaken er de samme A-gjengmedlemmene som var ofre for skytingen utenfor Andys pub Stortingsgaten i fjor høst. To menn fra B-gjengen ble denne uken dømt for drapstrusler og legemsbeskadigelse mot fire medlemmer i A-gjengen.

Og etter det TV2 erfarer har flere av de fornærmede vært sentrale i fredsforhandlingene mellom gjengene.

Bare to uker etter fredsavtalen ble inngått var det skyting mot B-gjengen på Furuset i Oslo. For det skal finnes fraksjoner i gjengmiljøet som ikke ønsker fred.

Miljøet er nå i helspenn. Vil forretningsdriften prioriteres, eller blusser gamle konflikter om respekt og ære opp igjen?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere