*Nettavisen* Nyheter.

Var dette ingen sultkatastrofe?

Var sultkatastrofen i Niger i 2005 bare dårlig journalistisk håndverk?

03.03.08 08:34

(iBergen.no) I 2005 fikk TV-seere verden over se fem måneder gamle Nigari dø rett foran et TV-kamera. Den engelske TV-kanalen BBC erklærte sultkatastrofe i Niger. På TV2 mandag kveld vil Dokument 2s Per Christian Magnus og Robert Reinlund vise en annen side av historien.

Store inntekter
Magnus og Reinlund har nemlig etter to lange reiser i Niger møtt mennesker som forteller at det var ingen sultkatastrofe i verdens fattigste land i 2005. Likevel ble verdens søkelys rettet mot det vest-afrikanske landet og sjokkerte TV-seere skaffet store inntekter til hjelpeorganisasjonene.

- Denne dokumentaren er først og fremst kritikk mot medienes håndtering av saken, spesielt TV 2 og BBC, sier Per Christian Magnus til iBergen.no og legger til:

- Kort sagt handler den om oss journalister som vanligvis iverksetter våre metoder når vi går løs på en sak, men når det kommer til fattigdom, sult og land som ligger veldig langt borte blir det annerledes, understreker Magnus.

- Bare sprøyt
- Vi snakket med mennesker i Niger og landet var i en vanskelig situasjon i 2005, men det var ingen sultkatastrofe der, sier han.

Den amerikanske journalisten Michael Maren, som selv har arbeidet i Afrika i 20 år, sier i filmen at «vi behandler afrikanere som idioter», som om de ikke vet hvordan de skal skaffe seg mat uten at vi (hvite) er der og fôrer dem. Befolkningen i Niger har gjennom århundrer lært seg hvordan de skal håndtere knapphet på mat.

Både BBC og Magnus sin egen kanal TV 2 får passet sitt påskrevet i dokumentaren.

- Begge redaktørene fikk tilsvarsrett i dokumentaren, men takket nei. Våre redaktører her i TV 2 synes dette er en viktig dokumentar, legger han til.

Ikke sett dokumentaren
To nordmenn var sentrale i de dramatiske ukene i juli 2005: FNs daværende sjef for nødhjelpsoperasjoner, Jan Egeland, og Johanne Sekkenes fra Leger uten grenser. IBergen.no var søndag i kontakt med Leger uten grenser som ikke vil kommentere dokumentaren før den har gått på TV. De opplyser også at ingen i organisasjonen har sett TV 2-dokumentaren.

Les flere nyheter på iBergen.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.