Vår i sør - vinter i nord

Foto: Lise Åserud/Jan-Morten Bjørnbakk (Scanpix)

Helgeværet deler Norge i to.

Det er når våren nærmer seg at kontrastene på værfronten virkelig blir store i et land som Norge. Mens Sør- og Østlandet bader i sol og «varme», er vinteren på full fart tilbake i Nord-Norge.

Sjekk været der du bor

Få været på mobil

- I løpet av de siste 24 timene har det kommet 33 centimeter snø. Det aller meste har kommet i løpet av natta, sier meteorolog Håvard Larsen ved meteorologisk institutt i Tromsø til Nordlys.

Rammet flytrafikken
Det store snøfallet skapte onsdag morgen problemer for flytrafikken i nord. Rullebanen på Tromsø lufthavn Langnes var stengt i perioder på grunn av snørydding.

Oppdaterte rutetider kan du sjekke på Avinors sider.

Ifølge statistikk fra Meteorologisk institutt er det ikke ofte man opplever så store snøfall i løpet av 24 timer. De har foretatt slike målinger siden 1988 og rekorden fikk Tromsø snøvinteren i 1997. Da falt det 40 centimeter i løpet av 24 timer.

I Tromsø var snødybden 113 centimeter onsdag morgen, og utover dagen kommer det mer. I løpet av natten vil vinden avta og dreie sørvest. Da blir det mildere og i morgen blir det sludd og regn mot kvelden på ytre strøk. På innlandet blir det sludd, melder meteorologen.

Vår i sør
- Det er ikke mye vår i nord. Det kan man se med en gang, sier Hilde Holdhus, meteorologist hos Storm Weather Center, til Nettavisen. - Helgeværet blir best sør for Stad og Dovre, ingen tvil om det.

Søndag blir det skyet og litt regn på Vestlandet, og trolig litt mer skyet også Østafjells. Trøndelag og Møre og Romsdal kan vente seg enkelte byger fredag og lørdag. Søndag blir mer grå, med regn og kanskje kuling.

- Deilige vårtemperturer i sør, 4 til 8 grader om dagen, men i Trøndelag synker temperaturene ned mot 0 grader lørdag og søndag, melder Holdhus.

I Nord-Norge kommer ikke våren denne helgen. Fra Nordland og nordover blir det bygevær i helgen, særlig fredag og søndag. Lørdag litt lettere sør for Saltfjellet. Temperaturene vil gradvis synke i løpet av helgen, selv om det ventes sluddbyger, og etter hvert snøbyger også på Nordlandskysten.

- Regn med perioder med kuling først fra nordvest, søndag fra vest til sørvest. Perioder med opp i sterk kuling utsatte steder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.