Gå til sidens hovedinnhold

Vær kritisk til januarsalget

Det er masse penger å spare på klesbransjens januarsalg. Men du bør handle kritisk.

- Det er strenge krav til markedsføring av salg; varen må være nedsatt i forhold til butikkens egen føpris, og førprisen skal oppgis og den må være reell, sier seksjonssjef Jo Gjedrem i Forbrukerombudet.

For to år siden gjennomførte Forbrukerrapporten en salgstest hvor man sjekket prisene på 60 varer før og etter jul. Konklusjonen var at det er lite å spare på å handle for eksempel leker, bøker og musikk på nyåret, mens det var markante prisforskjeller på klær.

- Klesbutikkene har høyt fortjenestenivå, og dessuten er det vanskelig å få solgt ut alt de tar inn. Disse to kombinasjonene gjør det mulig å sikre seg meget gode kjøp, sier Nettavisens privatøkonomi-ekspert, Rune Pedersen.

LES OGSÅ: Ikke garantert bytterett

I butikkvinduene loves det nå 50 prosent og mer i avslag på klesplagg.

- Generelt er det slik at førprisene ofte ikke er helt reelle, og som forbruker bør man derfor sammenligne prisene butikkene imellom og ikke henge seg så mye opp i den oppgitte førprisen, lyder shoppetipset fra Forbrukerombudet.

I 2006 ettergikk ombudet møbelbransjen og sportsutstyrsforhandlernes salgsmarkedsføring, og i år står dekkbransjen i fokus. Gjedrem opplyser at man tidligere har tatt for seg blant annet brune- og hvitevarebransjen.

LES OGSÅ: Menn er like shoppingsyke

- Vi blir nok mindre kritiske enn normalt under januarsalget - vi strekker oss lengre ved å kjøpe for mer enn vanlig eller ved å kjøpe et produkt vi ikke ville handlet inn til normalpris. Ovenfor vår egen samvittighet er argumentet at vi får mye for pengene, og at det da er helt greit å handle litt ekstra, sier lektor Bård Tronvoll ved Oslo markedshøyskole.

Rune Pedersen spår storsalg på vintersportsutstyr hvis snøen fortsatt uteblir.

- Når salget går dårlig, kan man generelt regne med å gjøre gode kjøp litt senere.

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene