Gå til sidens hovedinnhold

Var selv i Nord-Irak under avhør

Førstestatsadvokat Erling Grimstad i Økokrim var selv i Nord-Irak sist høst da to sentrale vitner ble avhørt om mulla Krekar.

Grimstad møtte sammen med to erfarne etterforskere vitnene som har gitt grunnlag for den nye siktelsen mot mulla Krekar.

- Vi stilte de samme krav til etterforskningen og avhørene av de to vitnene som vi mener er nødvendige og som vi ville ha gjort i Norge, sier Grimstad som leder etterforskningen av mulla Krekar.

- Jeg mener at vi også var i stand til å vurdere vitnenes situasjon, sier Grimstad til NTB.

Han imøtegår dermed kritikken mot vitneavhørene som kom fram i Oslo tingretts kjennelse mandag. I kjennelsen framgår det at retten ikke tillegger vitneavhørene den troverdigheten som skulle til for at Økokrim skulle få samtykke til fengsling av mulla Krekar.

- Helt siden Økokrim fikk oppdraget fra Riksadvokaten om å etterforske om noen medlemmer av Ansar al Islam har begått straffbare handlinger som kan straffeforfølges i Norge, sto det klart for meg at vi måtte til Irak for å etterforske saken. Men det var først i høst at vi fikk anledning til det, og denne delen av etterforskningen var så viktig at jeg selv ville delta i den, sier Grimstad tl NTB.

Selv om Økokrim i fjor frafalt de opprinnelige siktelsene mot Krekar etter den såkalte terrorparagrafen og lovparagrafen mot å delta i private militære organisasjoner, så har etterforskningen av Krekar etter mandatet fra Riksadvokaten pågått for fullt, opplyser Grimstad.

- Enkelte forhold i de gamle siktelsene mot Krekar har også fulgt med over i den nye siktelsen, sier førstestatsadvokaten til NTB.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus