*Nettavisen* Nyheter.

Varaordfører tilstår overgrep

Varaordføreren i Kautokeino har tilstått seksuell omgang med en 15 år gammel jente.

02.08.06 12:38

GRATIS OPPSETT: Nettavisen på mobil

Den første av mange overgrepssaker i Kautokeino kan nå starte i retten. Etter halvannet år med intens etteforskning, blant annet med støtte av Kripos, er til sammen 12 saker rullet opp. Politiet har nå valgt å avslutte etterforskningen.

- Mannen tilstod for en måneds tid siden. Jeg har akkurat kommet tilbake fra ferie og skal sende over saken til statsadvokatens kontor innen kort tid. Den vil etter alt å dømme komme opp som tilståelsessak, sier politiadvokat Are Meedby ved Vestfinnmark politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Men når saken skal opp til behandling, er foreløpig ikke klart, skriver Finnmark Dagblad.

Meedby kommenterer ikke detaljer rundt tiltalen, men bekrefter at den tidligere varaordføreren har innrømmet å ha hatt seksuell omgang med en jente på 15 år.

- Det er snakk om samleier, sier Meedby til TV 2 Nettavisen.

Heller ikke varaordførerens advokat ønsker å uttale seg.

- Jeg ønsker ikke å kommentere saken, sier varaordførerens advokat, Mette Mohåg, til TV 2 Nettavisen.

Anmeldt av foreldrene
Det var i romjulen i fjor at varaordføreren ble siktet for å ha hatt seksuell omgang med 15-åringen. Varaordføreren ble anmeldt av jentas foreldre, som mente noe galt hadde skjedd.

Etter det TV 2 Nettavisen erfarer, skjedde forholdet den tidligere varaordføreren er siktet for, om kvelden 3. juledag 2005. Samme dag var foreldrene og hentet 15-åringen hjemme hos varaordføreren. Dagen etter anmeldte de forholdet til politiet.

TV 2 Nettavisen var onsdag i kontakt med den 15 år gamle jentas familie. De ønsker ikke å kommentere tilståelsen overfor TV 2 Nettavisen.

Er sykemeldt

Ordføreren i Kautokeino, Klemet Erland Hætta, ble først kjent med tilståelsen gjennom media.

- Jeg registrerer tilståelsen og tar den til etterretning, sier Hætta til TV 2 Nettavisen.

Den siktede mannen er fremdeles varaordfører.

- Han har søkt om fritak fra politiske verv og saken løftet seg opp som en tilleggsak i kommunestyremøtet i juni. Mindretallet ville derimot ikke ta saken opp til realitetsbehandling. Dermed er han fortsatt varaordfører. Den eneste årsaken til at han ikke fungerer som varaordfører for tiden, er at han er sykemeldt, sier Hætta.

- Kan han fortsette som varaordfører etter en slik tilståelsesak?

- Det vil være en uheldig kombinasjon. Jeg skal ikke konkludere, og må ta forbehold om at det er korrekt at han har tilstått. Men det kan virke som om han har tatt ansvar side han har søkt økt om fritak fra politiske verv, sier Hætta til TV 2 Nettavisen.

Ordføreren er glad for at det er fremgang i saken.

- Jeg stoler på rettsystemet i denne saken, at de uskyldige går fri og de skyldige blir dømt, sier Hætta.

Avslutter etterforskning
Kripos fortsetter etterforskingen av de andre overgrepssakene om en måneds tid. Ifølge Meedby har politiet nå valgt å avslutte etterforskningen.

- Vi skal nå ferdigsstille de sakene vi jobber med. Etter det vil vi ikke ta fatt i nye saker, med mindre det kommer inn anmeldelser. Da må vi selvsagt se på dem, sier politiadvokat Are Meedby.

- Er det påvist noen sammenheng mellom de 12 sakene?

- Det er ingen sammenheng mellom de 12 mennene. Men noen av jentene går igjen hos de ulike mennene, sier Meedby til TV 2 Nettavisen.

To har tilstått
Til sammen 12 menn i Kautkokeino er det siste året siktet for seksuell omgang med jenter under 16 år. Kripos har bistått de lokale politietterforskerne i en storstilt opprulling av seksuelle overgrep.

- Jeg har aldri vært ute for en sak med så stort omfang før. Det har vært mye arbeid, sier Meedby og innrømmer at det har vært en vanskelig sak å jobbe med i et så lite lokalsamfunn.

I tillegg til den tidligere varaordførerens tilståelse, venter politiadvokaten på innstillingen fra statsadvokaten i en annen tilståelsessak. Dermed har to av de 12 tilstått.

En tredje sak er også ferdig.

- Jeg venter på tilbakemelding fra statsadvokaten også her. Denne personen har ikke tilstått, sier Meedby.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.