Arbeiderpartiet bør støtte regulert salg av cannabis for å hindre at organiserte kriminelle håver inn millioner, sier Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap).

Les også: MDG-forslag kan gjøre alkohol strengere regulert enn hasj

– Vi må fjerne det økonomiske grunnlaget for organisert kriminalitet. I dag gir vi dem et marked de kan bruke til å bygge seg opp, sier Gunaratnam til Klassekampen.

Les også: Åpent salg av cannabis blir lovlig i Canada i oktober

Under høringen i Oslo rådhus om ungdomskriminaliteten tidligere denne uken bekreftet politiinspektør Jon Roger Lund at salg av cannabis var hovedinntektskilden for de kriminelle gjengene.

Det var Eivind Trædal fra MDG som tok opp spørsmålet i høringen.

Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam ser for seg en prøveordning og mener vi bør lære av andre land som har prøvd og lyktes med statlig salg.

Allerede i 2008 anslo SSB at cannabissalg alene sto for 400 millioner kroner på landsbasis. Vekst i gjengkriminalitet og grov gjengvold i Oslo har blåst nytt liv i debatten om statlig salg av cannabis.

Oslo Ap behandlet for første gang et forslag om statlig salg av cannabis på årsmøtet i mars 2018. To tredeler av delegatene stemte nei. Gunaratnam mener utviklingen i Oslo viser at det trengs en ny debatt om spørsmålet

– Jeg stemte for legalisering, men vårt formelle standpunkt er at vi er imot. Det er jeg lojal til, men det er grunnleggende for sosialdemokratisk tenkning at når du får ny kunnskap, må man endre politikken, sier Gunaratnam.

Per Espen Stoknes, som den siste tiden har møtt på Stortinget for MDG, ble på partiets oppsummerende pressekonferanse onsdag spurt om sitt syn på cannabis og svarte slik:

- Vårt forslag går på at vi skal ha en streng, statlig og regulert omsetning av cannabis, etter «Portugal-modellen». Vårt ønske er at det utredes i Norge, så vi kan se for oss ordninger hvor det selges over apotek.

Les også: Portugal gir grønt lys for medisinsk bruk av cannabis