RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Våren kommer tidligere nå enn før

Våren kommer tidligere. Her blomstrer hvitveisen i Trondheim i begynnelsen av mai. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Våren kommer tidligere. Her blomstrer hvitveisen i Trondheim i begynnelsen av mai. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Snøen smelter og løvet spretter tidligere enn hva det har gjort før. Temperaturen rundt 17. mai er om lag én grad høyere nå enn for 40 år siden.

– Våren kommer definitivt tidligere nå enn før, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt til forskning.no. Vår defineres ved at det er plussgrader hele døgnet.

Siden 70-tallet har vårtemperaturen i Norge steget med 1 til 1,5 grad. I mai 1975 var gjennomsnittstemperaturen i landet 11,3 grader, mot 12 grader i fjor.

– Tallmaterialet vi har er tydelig og forteller oss at våren kommer tidligere. Hvor mange dager eller uker tidligere er vanskelig å si, men det er ingen tvil om at vinteren spises i begge ender, sier Hygen. Han sier at den tidlige våren et resultat av den globale oppvarmingen.

– Når vi ser fra tiår til tiår, registrerer vi en markant endring. Det er en menneskeskapt oppvarming. Vi må gjøre radikale grep om dette skal stoppes, sier klimaforskeren.

Han legger til at konsekvensene for Norge blant annet kan bli kraftigere nedbør og dårligere skiføre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere