RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Varige skader etter kreftbehandling

Seks av ti barn som er blitt behandlet for kreft, sliter med senskader etter behandlingen. Hindring i fysisk aktivitet, tretthet og konsentrasjonsproblemer er de mest hyppige plagene.

Det viser en brukerundersøkelse MMI har utført for Støtteforeningen for Kreftsyke Barn (SKB), som er tilsluttet Den Norske Kreftforening.

- Svarene er både overraskende og bekymringsfulle, sier daglig leder i SKB, Marianne Ween, til nettsiden kreft.no.

- Vi visste at barn som har fått strålebehandling av hodet sliter med senskader, men at dette i så stor grad også gjelder andre behandlingsformer var nytt for oss, sier Ween.

Depresjon

Undersøkelsen viser også at 15 prosent av barna sliter med depresjon.

- Dette er veldig bekymringsfullt. Psykologtilbudet må styrkes, slik at alle familier får tilbud om oppfølging på sykehusene, understreker Ween.

Hun understreker at mange senskader kan forebygges hvis man tidlig bryr seg om alle deler av barnet og familien, ikke bare den syke delen.

Undersøkelsen viser også at over 80 prosent av familiene opplever en utrygghetsfølelse grunnet barnas kreftsykdom.

- Vi er kjent med at foreldre kan slite betydelig etter barnas kreftsykdom, og at de kan være utrygge i lang tid. Dette vil jo også ha innvirkning på barna, sier spesialist i klinisk psykologi, Marianne Straume, ved Senter for Krisepsykologi i Bergen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere