*Nettavisen* Nyheter.

Varme kjøleskap gjør deg syk

Skitne og varme kjøleskap kan gjøre deg syk, og særlig om sommeren bør du tenke på hvor du legger kjøttpålegget.

21.07.05 10:54

Fritt valg på øverste hylle, sier vi når du kan velge blant et godt utvalg. Men i kjøleskapenes verden er dette stedet der maten blir raskest dårlig.

Store temperaturforskjeller
- Folk er ikke klar over at det kan være over ti grader på den øverste hyllen i kjøleskapet, selv om det er fire grader midt i skapet, sier produktsjef Lena Wånemark i Electrolux til det oppdragsbaserte nyhetsbyrået Newswire.

Varme og bakterier
Mattilsynet anslår at rundt 50.000 legebesøk skyldes matforgiftning av bedervet mat hvert år. Kjøleskapet kan ha skylden, og øverste hylle i kjøleskapet egner seg altså ikke for matvarer som må være avkjølt i sommervarmen. I slike temperaturer tar det ikke mange dagene før kjøttpålegget, middagsmaten eller melken blir ødelagt. Er kjøleskapet skittent i tillegg, gjør det vondt verre. Da florerer bakteriefloraen.

Et godt råd er derfor å holde kjøleskapet rent, kjøle ned lett bedervelige matvarer raskt og tenke på hvilken hylle du velger.

Velg nederste hylle
Tradisjonelle kjøleskap har en temperatur på i gjennomsnitt 3,4 grader nederst. I midten ligger temperaturen på litt over fem grader, mens det øverst er vanlig at temperaturen er på drøyt ni grader.

- Det betyr at det er best å legge alt som trenger skikkelig avkjøling nederst i skapet. Den øverste hyllen passer best for sylteagurk, ketchup, sennep og andre bodvarer, sier Lena Wånemark til Newswire.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.