RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Varmeste april i moderne tid

Sist oppdatert:
Månedstemperaturen for Norge i april er den høyeste som noen gang er registrert etter at Meteorologisk institutt startet sine målinger i 1867.

Månedstemperaturen lå 3,1 grader høyere enn normalen. Høyeste maksimumstemperatur ble registrert på Kristiansund lufthavn, med 19,6 grader den 19. april.

Månedstemperaturene på Svalbard var de desidert høyeste som er registrert for april. Middeltemperaturene i Nordsjøen var også rekordhøye.

De fleste værstasjonene rundt i landet kunne registrere rekordvarmen. I Sør-Trøndelag lå temperaturen mellom 4 og 5 grader høyere enn normalen.

Stadig varmere
Hittil i år er middeltemperaturen for Norge over normalen i hele landet. Størst avvik er det i de indre deler av Østlandet, i Trøndelag og i Finnmark.

Her er middeltemperaturen for perioden januar-april hele 3 grader over normalen.

Middeltemperaturen for hele landet de første fire måneder var 1,9 grader over normalen. Den høyeste middeltemperaturen for perioden fikk kysten fra Møre og Romsdal til Hordaland.

Mens hele fastlandet har hatt en mild vinter, har forholdene på Svalbard vært helt annerledes.

Etter meget kalde måneder i desember, januar og februar opplevde øygruppen i april ekstremt høye temperaturer.

Når de endelige tallene for april foreligger, regner Meteorologisk institutt med at det vil bli de høyeste middeltemperaturer som noensinne er målt, går det fram av en pressemelding fra instituttet.

Økning i 30 år
De siste 30 år har det vært en betydelig økning i middeltemperaturen på Svalbard.

Denne oppvarmingen skyldes endringer i den atmosfæriske sirkulasjonen over Arktis som har ført til større transport av mild luft nordøstover mot Svalbard, heter det i pressemeldingen.

Endringene i sirkulasjonsmønsteret er trolig delvis et resultat av den globale oppvarmingen. Mer forskning er nødvendig før man kan trekke sikre konklusjoner, men også de klimamodeller som foreligger antyder klart at det vil skje en betydelig oppvarming av Arktis gjennom hele det 21. århundre.

De naturlige klimavariasjonene i området er imidlertid meget store, og vil på kortere sikt kunne maskere eller forsterke trendene regionalt.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere