Gå til sidens hovedinnhold

Vårrengjøring på Mars

Etter litt ruskevær har våren har kommet på Mars' sørlige halvkule.

- Dette er over all forventning, sier romfartsekspert Erik Tandberg ved Norsk Romsenter til Nettavisen.

Han viser til at Mars-fartøyene, som tok bakken på den røde planeten i januar 2004, hadde en forventet levetid på 90 dager. Nå har de levert data fra Mars i tre år.

- Roverne er det mest vellykkede prosjektet hittil i utforskningen av Mars, sier Tandberg. Spirit og Oppurtunity har gjort det de kom for å gjøre; påvise at det har vært vann på Mars' overflate og skaffet forskerne et vell av ny kunnskap om geologien på planeten. Nå er det rent bonus-arbeid Mars-roverne utfører for NASA.

Ifølge Tandberg gjenstår det fremdeles mye geologisk kartlegging på Mars, og romeksperten håper roverne kan fortsette å rulle i minst et år til.

Må lade batteriene
Men i øyeblikket trenger Spirit en vårrengjøring før den kan fortsette arbeidet, ifølge Tandberg.

- Det er litt ruskete vær på Mars nå. Vi hadde en solstorm som skapte problemer. Sikten til solen ble så dårlig at Spirit måtte flyttes og parkeres med panelene mot sola. Den har et støvlag på solcellepanelene, så vi er fram til en virvelvind som kan blåse det rent, sier Tandberg til Nettavisen. Får Spirit ladet batteriene igjen, er den klar for sitt fjerde år på Mars.

Opportunity er på sin side i ferd med å lete etter en trygg vei ned i Victoriakrateret der den skal ta prøver av noe som minner om sanddyner. Sandlaget ligger under et lag av kantete stein og fint materiale som forskerne tror ble slynget ut da det 70 meter dype krateret ble dannet. Ingen vet når asteroiden traff overflaten av Mars.

Roverne er ifølge Tandberg i overraskende god form etter tre år på Mars, selv om noe slitasje er i ferd med å melde seg. Sprit trekker på den ene hjulet, mens Opportunity tilsynelatende er kvikk og rask.

Tørket opp
Sikre spor etter vann er som nevnt rovernes viktigste funn. Det er mineraler og sedimenter som viser at det har vært flytende vann på Mars i en periode som kan ha vart i noen hundre millioner år. Forskerne antar at den våte epoken tok slutt for rundt fire milliarder år siden, da både Mars og jorda var i sin barndom.

Vann under overflaten
Men under Mars' overflate er det fortsatt grunnvann og permafrost.

- Det er en tørr og gold overflate, men det strømmer fremdeles vann ut. Men det forsvinner raskt når det når overflaten, sier Tandberg.

NASAs nettside om Mars-oppdraget

Les mer på Norsk Romsenters hjemmeside

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot