RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Varsler 20-årsflom

Sist oppdatert:
Beboerne kan flytte tilbake etter flomevakuering på Rjukan, men NVE varsler opp mot 20-årsflom i vassdrag på Østlandet. Også lenger nord blir det mer vann.

Varmere vær, snøsmelting og mer nedbør gjør at Norges vassdrag- og energiverk (NVE) varsler 10-20-års flom i de nedre delene av Drammenselva, Hallingdalselva, Numedalslågen og Skienselva.

- Vi får flomtilstander i hele landet der det er snøsmelting. Både i Nord-Norge og i Trøndelag er det flomtilstander enkelte steder. I Buskerud, Telemark og Oppland er det større flommer enn normalt, sier hydrolog Hans Christian Udnæs ved Norges vassdrag- og energiverk (NVE) til TV 2 Nettavisen.

Evakuerte beboere flytter tilbake
I Rjukan, der kraftig vannføring i de mange småelvene førte til evakuering av 81 innbyggere på grunn av rasfare, er vannet på retur.

- Vi flytter beboerne tilbake klokken 17 i dag. En geolog har sjekket området og det skal ikke være fare for ras lenger, men vi venter med å flytte tilbake beboerne til veien er utbedret, sier ordfører Erik Haatvedt i Tinn kommune til TV 2 Nettavisen.

Tips TV 2 Nettavisen om flommen: vaktsjef@nettavisen.no

Du kan sende MMS bilder av flommen: send kodeord NATIPS til 1984

- Nå er det sol her og vi håper på at godværet holder utover helgen, sier Haatvedt.

Kart for vannføringsprognose 8.-11-mai

Hol, Gol og Nesbyen
Haatvedt sier at de store vannmengdene fra fjellsidene har begynt å fylle Tinnsjå kraftig. Meteorolog Udnæs i NVE sier at de store vannmassene vil føre til storflom nedover Skiensvassdraget.

Hallingdalselva og sideelven Rukkedøla har allerede ført til storflom i Hol, Gol og Nesbyen. Fredag hadde vannmengdene stabilisert seg, men det ligger fremdeles vann over riksvei 39. Også nedover Hallingsdalselva vil vannet stige i dagene som kommer.

- Det samme vil skje i Numedalslågen og Drammenselva de nærmeste dagene. Det er stor fare for at vannet kan gå over breddene i disse vassdragene, sier Udnæs i NVE.

10-årsflom
I Finnmark, Troms, Nordland, Trøndelag og Møre og Romsdal er det vannføring omkring middelflom i flere vassdrag. Prognosene tyder på at det her vil bli økt vannføring opp mot nivå med 5-års flom i vassdragene som har mest snø i nedbørsfeltene.

I Trøndelag og Møre og Romsdal varsles det økt vannføring. Allerede nå er det vannføring på nivå med 10-års flom i elven Driva. I større vassdrag som Namsen, Gaula, Driva og Rauma blir det økt vannføring i de kommende dagene.

I Telemark, Vestfold, Buskerud og Oppland beskrives vannføringen som 5-årsflom i mange høyereliggende vassdrag og i hovedelvene.

Les mer om flom her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere