RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Varsler flom i sju fylker

Foto: Schrøder, Torstein (SCANPIX)
Regn og snøsmelting vil onsdag og torsdag føre til flom en rekke steder i Sør-Norge.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) varsler om flom i både Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud, Akershus, Oslo og Østfold onsdag og torsdag.

- Regn sammen med snøsmelting ventes å gi vannføring omkring 5-årsflom i små vassdrag med hovedtyngden av nedbørfeltet mellom 100 og 400 moh., skriver NVE på sine nettsider.

- Vannføring steget betydelig
Det er mildt og snøsmelting i lavlandet langs Skagerrak-kysten og rundt Oslofjorden. Det har ført til at vannføringen har steget betydelig i små vassdrag som har snø og hovedtyngden av nedbørfeltet under 400 meter over havet.

- Det ventes regn i hele området fra tirsdag ettermiddag og utover onsdagen. Nedbøren vil bre seg fra sørvest. Det ventes vannføring omkring 5-årsflom i små vassdrag med hovedtyngden av nedbørfeltet mellom 100 og 400 moh. Kulminasjon ventes i løpet av onsdag/torsdag, skriver NVE.

Det påpekes at enkelte mindre skred langs bekkeløp kan bli utløst, og at situasjonen er følsom for temperatur- og nedbørforholdene.

For innsjøer i lavlandet i disse fylkene, vil økende vannføring forårsake råker og overvann spesielt langs land.

Områdene med svekket is ved innløps- og utløpsos vil øke i størrelse.

- Ikke nødvendigvis skadeflom
Det varsles flom når det ventes en vannføring med mer enn 5 års gjentaksintervall. Det varsles stor flom når vi venter vannføring med mer enn 50 års gjentaksintervall.

- Et flomvarsel er ikke nødvendigvis et varsel om skadeflom, påpeker NVE.

Les også: Knallforhold for påskeskituren

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere