RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Varsler hepatitt C-epidemi

Sist oppdatert:
- Vi har en stor hepatitt C-epidemi. Trolig er rundt 25.000 nordmenn smittet, sier overlege Steinar Skrede. I fengsel er hver fjerde smittet.

Ingen europeiske land har noen god oversikt over hvor mange som er smittet av den dødelige leversykdommen. Men i Norge regner en med at 25.000 personer i dag er smittet av hepatitt C. Så langt er det bare blitt behandlet i underkant av 1000 pasienter.

Følgene av epidemien som snakker om, har vi foreløpig bare sett starten av.

Uten behandling vil rundt hver femte pasient utvikle skrumplever, sviktende leverfunksjon eller leverkreft.

- Det kan ta fra noen få år hos dem med alkoholisme og heptatitt C, til 30-40 år for de som ikke misbruker alkohol før sykdommen gir tegn på alvorlig leversykdom, sier overlege Steinar Skrede ved infeksjonsseksjonen på Medisinsk avdeling, Haukeland Universitetssjukehus (HUS) til iBergen.no.

Epidemien startet sent på 70-tallet og samfunnet har derfor ikke sett den reelle mengden av kronisk alvorlig leversyke.

- Behandlingen er svært kostbar. Vi har faktisk ingen anelse om hva dette vil koste, sier Skrede.

40 prosent smittet
Prosentandelen av smittede i Bergen fengsel har lenge vært svært høy. For vel et år siden tok fengselslege Olav Ervik initiativet til å sette i gang et prosjekt innenfor murene. I samarbeid med infeksjonsseksjonen ved medisinsk avdeling HUS startet en forskningsstudie i 2004 der innsatte eldre enn 18 år med hepatitt C får tilbud om vurdering for behandling.

- Så mange som to av tre sprøytenarkomane har hepatitt C, derfor er det rundt 50 til 70 av de 270 innsatte i Bergen fengsel som er smittet, sier Skrede.

Det betyr at nærmere 25 prosent av de innsatte er smittet. Tallet varierer, og er i perioder så høyt som 40 prosent, ifølge Skrede.

Sprøytedeling den store synderen
Hepatitt C smitter hovedsakelig gjennom blod og de narkomane er den klart største samfunnsgruppen som har leversykdommen. Hele 85 prosent av de som blir smittet, får sykdommen gjennom sprøytedeling.

Før 1994 ble mange smittet gjennom blodtilførsel på sykehusene, men her har rutinene blitt vesentlig forbedret og smitte på sykehuset forekommer ikke lengre.

Hepatitt C kan også smitte ved tatovering og ved seksuell omgang. I stabile parforhold der en er smittet og den andre ikke, og der man ikke bruker kondom, smittes fra 0 til 0,5 prosent av partnerne.

Ventetiden er vanligvis opp mot et halvt år, men forskningsstudiet i fengselet vil gi halvparten av de som deltar i studien tilbud om behandling.

- Målet er å fullføre mest mulig mens den innsatte fremdeles er i fengsel, for å se om det bedrer sjansen til at de gjennomfører kuren. Den andre halvparten får ordinær ventetid, sier Skrede til iBergen.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere