RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Varsler hestekur for Norske Skog

Sist oppdatert:
Styreformann Lars Wilhelm Grøholt skriver ut hard medisin for at Norske Skog skal tjene penger igjen. Han raser mot politikerne.

Norske Skog avholder i dag generalforsamling og i den forbindelse har styreleder Lars Wilhelm Grøholt foreskrevet en real hestekur for papirkonsernet. Selskapet er i disse dager på jakt etter en ny konsernsjef. Den sjefen må være beintøff og nådeløs, skal en tro Grøholt.

Og det er ikke rart. Kravet i Norske Skog er en avkastning på kapitalen på 11 prosent. I 2005 var avkastningen på sylslanke 2,8 prosent.

- Det må fremvises ytterligere aggressivitet fra selskapet for å bedre lønnsomheten. Takten i restruktureringen av selskapet må økes, sa Grøholt på generalforsamlingen ifølge en pressemelding fra selskapet.

Satsing på avis
I pressemeldingen går det klart frem at gammel og ulønnsom kapasitet må stenges ned.

- Selskapets fokus må rettes mot regioner med markedsvekst for avis- og magasinpapir.

Produksjonsenhetene må være i verdensklasse kostnadsmessig, enten ved nærhet til markedet, eller ved lokalisering i regioner med spesielle kostnadsfordeler for papirproduksjon.Som et siste punkt understreket styrelederen at Norske Skog må være langt tøffere i arbeidet med å ta ut synergieffekter og trekke fordel av selskapets størrelse og ensidige fokus på trykkpapir, melder selskapet.

- Disse forholdene gir oss muligheter til å standardisere arbeidsprosesser og dele erfaring og kunnskap på tvers av regioner og landegrenser. Styret har stilt spørsmål ved hvorvidt vi har tatt ut tilstrekkelig effekt på dette området. Vi vet at det nå arbeides intenst med global standardisering, og styret følger dette arbeidet nøye, sa Grøholt.

Bekymret for energiprisene
Styret i Norske Skog ser med bekymring på utviklingen i energiprisene og i resten av verden. Norske Skogs energikostnader økte med nær en halv milliard kroner fra 2004 til 2005, melder selskapet i pressemeldingen

- Denne trenden ser ut til å fortsette. Vi har en stor utfordring i å sikre oss energi til konkurransedyktige priser. Politikere i Norge og i utlandet bør være bekymret over at gapet mellom tilbud og etterspørsel etter energi stadig øker, sa Lars Wilhelm Grøholt og la til:

- Politikere er flinke til å kreve samfunnsansvar fra næringslivet. De burde også være vel så opptatt av hvilket ansvar myndighetene har overfor næringslivet og arbeidsplassene.

Helt nødvendig restrukturering
- Dersom Norske Skog skal opprettholde sin posisjon som verdensledende i papirindustrien må vi tjene penger. Vi må ha finansielle muskler til å gjennomføre nødvendig restrukturering, og vi må gi våre eiere en fornuftig avkastning. Dette er vår store oppgave fremover, sa styrelederen og viste til nedleggelsen av Union, salget av eierandelen i Catalyst Paper i Canada, salget av Nordic Paper og Forestia som et ledd i restruktureringsarbeidet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere