*Nettavisen* Nyheter.

Varsler kreft-eksplosjon

Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX (scanpix)

Unge menn soler seg stadig mer, men beskytter seg langt dårligere enn kvinner. Nå slår Kreftforeningen alarm. Se hvordan du unngår å bli solbrent.

07.07.05 17:06

(SIDE2): Blant tenåringsgutter og unge menn er idealet om nøttebrun hud like sterkt som blant kvinner. Men en rekke undersøkelser viser at menn er langt dårligere enn kvinner - både til å ta pauser fra solen og til å smøre seg inn med solkrem.

Nå spår Kreftforeningen en eksplosjon i solrelatert kreft blant menn.

Høy risiko
- Dagens unge menn som ikke bruker solkrem, løper en kjemperisiko. Om rundt 20 år kan vi se noen virkelig stygge tall i denne gruppen, sier fagsjef Ellen Beccer Brandvold i Kreftforeningen til TV 2 Nettavisen.

Hun sammenlikner situasjonen med kvinner og røyking.

- For rundt 20 år siden, tok kvinnene etter menns røykevaner. I dag ser vi at også kvinner får lungekreft. Slik er det også med soling. Tidligere lå ikke menn og stekte seg i timesvis, men nå har de overtatt kvinnenes vaner. Jeg frykter at føflekkreft kan bli en farsott blant menn om noen år, sier hun.

Fagsjefen forteller at mens kvinner blir stadig flinkere til å ta solens farer på alvor, henger menn og ungdom etter.

På verdenstoppen
- Det har vært en generell kunnskapsøkning blant folk omkring soling. Tidligere trodde man at solfaktor var noe man brukte i Syden. Vi ser dessuten at bruken av solarium, som vi fraråder sterkt, synker. Det ser imidlertid ut til at menn og ungdom henger etter i denne utviklingen. Det er tydeligvis fortsatt mange som ser på solkrem som noe feminint, sier hun.

Sammen med Australia og New Zealand ligger Norge i verdenstoppen i antall føflekk-tilfeller. Hvert år får 1000 nye nordmenn føflekk-kreft, og 200 personer dør årlig av sykdommen.

- Det viktigste rådet jeg kan gi folk er at de må unngå å bli solbrent. For å oppnå dette, må man bruke mye solkrem, gjerne med faktor 15 eller høyere. Det er dessuten viktig å bruke lette, fargerike klær, fastslår Beccer Brandvold.

Slik unngår du å bli solbrent:

  • Smør deg inn rundt 20 minutter før du legger deg i solen
  • Bruk faktor 15 eller høyere
  • Smør deg inn flere ganger i løpet av dagen - i rikelig mengder
  • Bruk lette, fargerike klær
  • Hold deg unna solen mellom kl 12.00 og kl 15.00

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag