*Nettavisen* Nyheter.

Varsler skattekrig på Stortinget

Regjeringen legger opp til et bredt politisk forlik om skattereformen, men invitten møtes med skepsis av de tre store opposisjonspartiene på Stortinget. I dag legges skattemeldingen fram.

26.03.04 08:14

Allerede før regjeringen har fått lagt fram sitt forslag til skattereform, har opposisjonen på Stortinget begynt å rasle med sablene. FrP krever skattelettelser som virkelig monner, Ap forlanger en sosial profil, mens SV i utgangspunktet ikke vil være med på noe bredt forlik i det hele tatt.

Kald skulder

- Vi er tilsnakkende, men har en helt annen innretning på skattelettelsene enn det Høyre står for, sier SV-representant i Stortingets finanskomité, Heidi Grande Røys, til TV 2 Nettavisen.

SV-politikeren flagger støtte til regjeringen på enkeltpunkter, men tviler på at SV vil være støtteparti for hele reformforslaget.

- Det kan hende vi skal gi dem støtte i skatt på utbytte, og også forslaget om økt bunnfradrag. Men å tro at SV skal være med på en hel pakke, det tviler jeg sterkt på, framholder hun.

Bekymret for pensjonene

Regjeringen kommer trolig til å foreslå å gjeninnføre skatt på aksjeutbytte, og det er blitt tolket som en samarbeidsinvitt til venstresida på Stortinget. Utbytteskatten er imidlertid ikke nok til å overbevise Arbeiderpartiet.

- Basert på de spekulasjonene som er kommet fram i pressen, er det et gedigent misforhold mellom hva en får inn på utbytteskatten i forhold til de inntektene en mister på å trappe ned formuesskatten. Dette er ikke mye for å trygge pensjonsgrunnlaget vårt framover, sier partiets skattepolitiske talsmann, Tore Nordtun, til TV 2 Nettavisen.

Nordtun tror regjeringen først og fremst legger opp til et samarbeid med FrP for å få skattereformen gjennom i Stortinget, men avviser ikke tanken om et bredt politisk forlik.

- Det er totalfordelingen man må se på, påpeker han.

Advarer mot politisk slalom

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Berit Almendingen

FrP-nestleder Siv Jensen sier til TV 2 Nettavisen at partiet stiller med et åpent sinn i skattediskusjonen med regjeringspartiene, men tror at sjansene for et bredt forlik er små.

- Vi tror på generelt grunnlag at det blir vanskelig å oppnå det brede grunnlaget som regjeringen har ønsket seg, og har registrert at Arbeiderpartiet allerede har gått i skyttergraven på sentrale punkter, påpeker hun.

Samtidig advarer Jensen regjeringen mot å forsøke seg på politisk slalomkjøring i Stortinget. Det vil føre til problemer dersom Stortinget får en annen sammensetning etter valget, mener hun.

- Poenget med reformen er å oppnå de stimuli som reformen skal gi, og å skape forutsigbarhet, sier FrP-nestlederen.

20 - 30 milliarder i skattelette

Partikollega Gjermund Hagesæter støtter forslaget om å trappe ned formuesskatten og droppe delingsmodellen, men sier nei til utbytteskatt. Samtidig varsler han at FrP etterspør skattelettelser som virkelig monner.

- Vi har enorme overskudd på statsbudsjettet, og den høye oljeprisen gir betydelige ekstrainntekter. Det bør opp på ikke være noe problem å finansiere skattelettelser på 20-30 mrd. i løpet av to-tre budsjett, sier han.

Vil ha flest mulig med

KrFs finanspolitiske talsmann Ingebrigt Sørfonn legger ikke skjul på at regjeringen vil ha flest mulig partier med seg på skattereformen.

- Får vi en skattemodell med et knappest mulig flertall, vil den være utsatt for stadige forandringer når partisammensetningen på Stortinget endres. Skal reformen bli slitesterk, må hovedpunktene være basert på et bredt forlik, slår han fast.

Sørfonn vil ikke kommentere enkelthetene i det forslaget som blir lagt fram fredag, men legger ikke skjul på at KrF går imot en fjerning av fradraget for gaver til lag og frivillige organisasjoner, slik Skaugeutvalget foreslo. Samtidig varsler han støtte til en fjerning av boligskatten.

Finansminister Per-Kristian Foss legger fram regjeringens forslag til skattereform klokka 11.30 fredag. Følg saken i TV 2 Nettavisen.

Klikk her for en fullstendig oversikt over lekkasjene i forkant av framleggelsen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.