RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Varsleren: – Det er en grense for hvor mye urett jeg kan se andre tåle

Foto: Montasje: Bergensavisen
Sist oppdatert:
«Jeg har skrevet i dyp respekt for en åtte år gammel jente som er død, Monika, og for hennes mor, Kristina,» skriver varsleren Robin Schaefer i boken som vil ryste politi-Norge.

SOTRA (Bergensavisen): Robin Schaefer er drapsetterforskeren som ble varsler, og nå også forfatter.

I morgen slippes boken «Monika-saken - min historie – fra drapsetterforsker til varsler» i bokhandlerne.

– Det er en grense for hvor mye urett jeg kan se andre tåle, skriver han om saken.

Var ikke nok

november 2011 ble åtte år gamle Monika Sviglinskaja funnet død i sitt hjem på Berge i Sund kommune på Sotra. Der bodde hun sammen med sin mor, som ikke var hjemme.

Politiet henla saken som selvdrap. Senere, i 2013, gikk politioverbetjent Robin Schaefer gjennom saken i forbindelse med en annen drapssak.

Monikas (8) mor, Kristina Sviglinskaja, har aldri trodd på teorien om selvdrap.

Fakta: Monika-saken

Klikk for å åpne faktaboksen
 

14. november 2011 ble åtte år gamle Monika Sviglinskaja funnet død i sitt hjem i Sund på Sotra. Hun ble funnet med et belte rundt halsen hengt oppetter et dørhåndtak.

August 2012: Politiet henlegger etterforskningen som intet straffbart forhold, og konkluderer med at dødsfallet skyldes mulig selvmord eller en tragisk lek.

Januar 2014: En politietterforsker går gjennom saksdokumentene fra Monika-saken i forbindelse med arbeidet med en annen sak. Han mener at Monika likevel kan være drept, og viser til flere sider ved saken som ikke har vært grundig etterforsket.

Etterforskeren varsler internt og ber om at saken gjenopptas, men møter motbør hos ledelsen. Han blir bedt om å holde seg unna saken.

I løpet av våren 2014 varsler etterforskeren avdødes bistandsadvokat Stig Nilsen med opplysningene

Saken lekkes til slutt ut i media, og i mai i fjor ble det bestemt at etterforskningen skulle gjenopptas.

21. oktober blir 32 år gammel mann pågrepet og siktet for drap. Nye analyser av DNA-spor på avdøde ga en delvis profil av 32-åringen. Han nekter skyld, men har sittet i varetekt siden arrestasjonen.

Spesialenheten for politisaker besluttet i oktober å etterforske om politifolk har begått straffbare tjenesteforsømmelser i forbindelse med etterforskningen.

I oktober besluttet også Riksadvokaten å oppnevne en arbeidsgruppe som skal granske den såkalte «Monika-saken». Undersøkelsen skal rette seg mot etterforskningen og den påtalemessige behandlingen av saken fra dødsfallet skjedde og frem til politiet vedtok å gjenoppta etterforskningen.

I løpet av romjulen går noe opp for Schaefer, skriver han i boken: «Utover i romjulen, går det skrekkelige opp for meg: Jeg deler morens oppfatning».

Etter å ha brukt romjulen til å gå gjennom de mange dokumentene, varslet han nyttårsaften ledelsen ved Hordaland politidistrikt om at dødsfallet kunne være et drap.

Da mellomlederne ikke reagerer, skriver han til politimester Geir Gudmundsen selv.

«Det dreier seg tross alt om et mulig drap på en liten jente på åtte år som har potensial til å bli oppklart», skriver han til politimesteren.

Les også: Gjennombrudd i Monika-saken

Det var ikke nok.

I januar opplyste politiet i Hordaland at saken ikke ville bli gjenopptatt.

Boken er et rystende dokument av Schaefers kamp.

Over 255 sider beskriver Schaefer hvordan han kjempet for at Monika-saken måtte vurderes på nytt.

Blant annet er rapporten han skrev om saken etter å ha gått gjennom den i julen 2013, presentert.

Hvorfor og hvordan

Tidligere i uken ble rapporten hyllet av arbeidsgruppen som Riksadvokaten satte ned for å vurdere Monika-saken.

«Nøkternt og objektivt» og et «saklig sammendrag av hva den avsluttende etterforskningen inneholdt, hvilke uavklarte spørsmål denne hadde etterlatt, gjennomgang av kriminaltekniske- og taktiske funn, og avslutningsvis totalt 21 forslag til nye etterforskningskritt,» skriver Riksadvokatens arbeidsgruppe.

I boken som kommer lørdag forteller Schaefer hvorfor, hvordan og hvem han varslet, skriver Bergensavisen

Han gjengir en rekke dokumenter i saken, som nå rir politiledelsen i Hordaland.

Les også: Dette gjorde politiet feil i Monika-saken

Artikkelen fortsetter under bildet.

«Du har ikke lov til å jobbe eller se mer på denne saken» var beskjeden Robin Schaefer fikk fra sin seksjonsleder. Beskjeden gjorde ham svimmel.


– Jeg håpte jeg skulle bli hørt i min egen etat, men det var akkurat som det motsatte som skjedde, skriver Schaefer.

Han skriver at han startet med å skrive dagbok om hendelsene i saken, og at skrivingen ble hans terapi. Etter hver bestemte han seg for at saken måtte frem i lyset.

Han ville skrive om «hvordan mitt eget system – som har ansvar for å fremme rett og hindre urett – ikke ønsket at den skulle ses på på ny. Hvordan jeg opplevde at politiet satte sin egen prestisje høyere enn hensynet til de pårørende», skriver Schaefer.

45-åringen, som BAs kilder betegner som en «flink og dyktig etterforsker av den grublende typen», skriver at saken har grepet ham så sterkt fordi han selv kan identifisere seg med moren.

– Jeg selv en datter. Hun er snart 18 år og er så flink, god og annerledes enn meg, skriver Schaefer.

Ville ikke fått fred

«Jeg ville aldri fått fred før hele denne saken ble kjent. Dette er min måte å prøve å komme meg videre på. Denne saken dreier seg om noe mye større enn bare de enkeltpersonene den har berørt direkte. Den dreier seg om hvordan den norske rettsstaten noen ganger virker», skriver Schaefer i etterordet.

Han forsvarer lojaliteten i politiet.

– Men den innebærer ikke å skru av vår samfunnsmessige plikt til selvstendig, kritisk tenkning, skriver Schaefer, som understreker at en politimanns lojalitet først og fremst går til samfunnet.

Han kritiserer politiet for å ha en rigid struktur og kritiserer hierarkiet og distinksjonssystemet i etaten.

Schaefer beskriver hvordan han blir syk, og sykemeldt, av belastningen saken påfører ham.

Han forteller at han ble svimmel og uvel da han i mars 2014 fikk beskjed fra sin seksjonsleder om at han ikke fikk lov å jobbe eller se mer på saken (se faksimile fra boken.

– Rystende

Noen har allerede lest boken.

«Denne boken, som kommer lørdag, har jeg lest grundig. Mer enn rystende», skrev forfatter, tidligere journalist, politijurist og eksstatsråd Anne Holt på Twitter torsdag.

Hun er samboer med forlagssjef Tine Kjær i Vigmostad & Bjørke, som gir ut boken.

Politimester Geir Gudmundsen sier til BA at han ennå ikke har fått boken, og har derfor ikke lest den.

– Ut fra bruddstykker media har formidlet vet jeg at det som kommer frem i boken er alvorlig. Det er alvorlig når en mor opplever at vi som politi ikke gjør jobben vår, og nok en gang beklager jeg overfor Monikas mor, sier Gudmundsen til BA.

– En sterk historie

Kjetil Rekdal i Politiets Fellesforbund har lest boken:

– Jeg tenker at det er veldig sterk historie. I boken gir han en ekstremt sterk beskrivelse av hvor hardt han har kjempet for å få rettferdigheten frem i denne saken, sier Rekdal til BA.

Forfatteren av boken har status som varsler. Hans varslingssak blir nå gjennomgått av et advokatfirma og Politidirektoratet vil få deres rapport og vurderinger i saken, om noen uker. Det er ventet at Spesialenheten i neste uke kommer med sin rapport.

– Jeg vet ikke hva de vil konkludere med, om vi har gjort noe straffbart eller kritikkverdig i forbindelse med etterforskningen av Monika-saken, men uavhengig av den er vi alt i gang med en tiltaksplan, sier Gudmundsen til BA.

Les flere saker hos Bergensavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere