*Nettavisen* Nyheter.

Vaskemaskinen kan være brannfelle

Foto: Håvard Bakken/Roy Larsen (brannmannen.no)

Men det er ikke den vanligste årsaken til branner. Her ser du hva du må passe på.

(iOslo.no) Julen er høytid for branner, og Oslo brann- og redningsetat har de siste dagene rykket ut på mange branntilløp. Levende lys og overbelastning på skjøteledningene er den vanligste årsaken, men også vaskemaskinen din kan være en brannfelle.

- Det er en del feil med elektriske artikler generelt, selv om det er farlig å si at vaskemaskiner er en brannfelle, sier vaktkommandør Kjell Kjensli ved 110-sentralen til iOslo.no.

Med jevne mellomrom
Han forteller at en generell tommelfingerregel er at man ikke setter på vaskemaskinen når man skal være ute av huset. Det samme gjelder også for tørketromler og andre artikler som utvikler varme.

- Vaskemaskiner starter branner med jevne mellomrom, ikke spesielt i julen, sier Kjensli.

Håvard Bakken, som også er vaktkommandør på 110-sentralen, forteller at de i alt har hatt 15 utrykninger til privatpersoner siden lille julaften. Tolv av utrykningene var såkalte brannhindrende tiltak, som betegner mindre saker, hvor brannen som regel blir slukket før brannvesenet kommer på stedet. Det har også vært tre utrykninger med åpen varme. Heldigvis har ingen av dem ført til store branner.

Ingen store hittil
- Det har heldigvis ikke vært noen store, dramatiske branner i jula, for det pleier det å være. De som kunne ha blitt store har blitt stoppet før de har fått utvikle seg, sier Bakken til iOslo.no.

Han forteller om konkrete tilfeller denne julen, hvor det har brent i gardiner og peiser som ikke har vært brukt på lenge.

- Det var også en som hadde lagt fra seg en engangslighter på en ovn. Den eksploderte selvfølgelig. Folk gjør mye rart i jula, sier Bakken.

Det var også branntilløp i Colletts gate, hvor fem mennesker ble evakuert. Denne brannen ble imidlertid avverget.

Mange kobler feil
I juletiden er ofte levende lys og overbelastning på skjøteledninger årsaker til branner og branntilløp. Kjensli forteller at mange kobler alt for mye strøm på ett enkelt uttak.

- Hvis man har julebelysning pluss diverse varme og andre ting på én ledning, kan det gå galt. Mange kobler ekstra ledninger på skjøteledningene, men det er grenser for hvor mye de tåler, sier han.

Han påpeker også at alle levende lys er potensielle brannfarer.

Enkle råd
Rådene for å hindre brann fra både elektriske artikler og levende lys er enkle: Ikke forlat huset med levende lys, og trekk ut stikkontakten på de elektriske artiklene. Det gjelder også tv-en.

- Man burde alltid slå av tv-en med bryteren, og dra ut stikkontakten hvis man skal ut, sier Kjensli.

Når det gjelder bruk av skjøteledninger, burde man fordele belastningen, og se hvor mye ledningene tåler.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.