RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Våt snø er best for huden

Sist oppdatert:
Skal du på fjellet i påsken og er redd for å bli solbrent, bør du huske på at tørr nysnø gjør deg lettere brent enn vått klisterføre.

(SIDE2): Tørr nysnø reflekterer opp til 90 prosent av UV-strålene, mens gammel, våt snø gir bare mellom ti og 20 prosent refleksjon, skriver forskning.no

- Dermed blir vi nesten dobbelt så fort brune, eller brente, om vi går skituren på tørr nysnø som på vått klisterføre, sier fysikkprofessor Berit Kjeldstad ved NTNU.

Det er krystallstrukturen til snøen som er årsaken. Straks snøen begynner å smelte og pakke seg, får den en overflate som reflekterer mye mindre UV-stråling. Jo mer vannholdig snø, desto mindre refleksjon.

Feil om vannrefleksjon
- Mange tror at vannoverflater gir mye refleksjon, fordi man kan bli raskere brun av å sole seg ved sjøen. Dette er faktisk feil. Refleksjonsprosenten til vann er på seks-åtte prosent, omtrent som for en grønn åker, som reflekterer fem prosent.

- Grunnen til at man lettere blir brun når man ligger flat på stranden, er spredt stråling fra himmelen. Med en stor horisont omkring oss, får vi nesten like mye UV-stråler indirekte fra himmelen som direkte fra solen.

- Sitter man ved hytteveggen – med mye skog rundt – er det stort sett bare den direkte strålingen fra solen som treffer oss.

.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere