*Nettavisen* Nyheter.

Vatikanet gransker norsk kloster-sex

Pavens menn har innledet gransking i Norge etter påståtte seksuelle overgrep i et kloster i Oslo Katolske Bispedømme.

26.03.04 08:20

Pave Johannes Paul IIs sjefgransker, kardinal Joseph Ratzinger har ansvaret for undersøkelsene. Ratzinger ledet også undersøkelsene av de omfattende sexovergrepene som er avdekket i Boston i USA.

Det var i forrige uke to representanter fra det som tidligere het Inkvisisjonen - nå Kongregasjonen for troslæren - var i Norge, skriver VG. Bakgrunnen for granskingen skal være beskyldninger om overgrep av menn begått mot menn i et katolsk kloster.

- Dette er en veldig alvorlig sak. Hovedmålet med granskingen er trolig å finne ut hvordan angivelige overgrepssaker er blitt behandlet av kirken, sier en kilde til VG.

Etter det VG erfarer kan granskingen ende i omplassering av en eller flere sentrale personer innen den katolske kirken i Norge. Vatikanet skal også se på en mulig manglende oppfølging av disse beskyldningene hos lederne i kirken.

Det skal særlig være ett konkret anmeldt overgrep som skal ha utløst Vatikanets interesse.

En 24 år gammel student i det aktuelle klosteret anmeldte i mai 2002 en prest for å ha forbrutt seg seksuelt mot ham. Saken ble etterforsket og henlagt av politiet i januar i fjor.

Det var sterke reaksjoner i det katolske miljøet på at saken angivelig ble forsøkt dysset ned. Presten er fortsatt prest samme sted, mens den som hevdet seg misbrukt er ute av klosteret.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag