RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

KOM LUFTVEIEN: Statsminister Erna Solberg tok torsdag kveld helikopter til Hadeland for å møte jegere og representanter for sauenæringen etter en rekke ulveangrep de siste ukene.
KOM LUFTVEIEN: Statsminister Erna Solberg tok torsdag kveld helikopter til Hadeland for å møte jegere og representanter for sauenæringen etter en rekke ulveangrep de siste ukene. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

Vedum reagerer på Ernas helikopter-tur til ulvejakt

- Hun kunne hindret lidelse og konflikt, sier Sp-lederen.

STORTINGET (Nettavisen): Torsdag kveld landet statsminister Erna Solberg (H) på Hadeland med helikopter for å møte jegere og sauebønder etter en rekke ulveangrep på Hadelandsåsene den siste tiden.

- En PR-markering, mener Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum.

Slagsvold Vedum synes statsministerens omsorg for sauebøndene framstår noe underlig med tanke på ulvepolitikken regjeringen fører.

REAGERER: Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum mener vi vil se flere saueangrep fra ulv i sommer på grunn av regjeringens politikk på området.

- Regjeringen har jo ansvar for at vi nå har rekordmye ulv i Norge. Det er bra at Erna reiser dit og møter folk, men det er litt hult også fordi det er en direkte konsekvens av den politikken de har ført, sier han.

Les også: Sp kan droppe SV

Se videointervju med Slagsvold Vedum lenger ned.

- Hun er ansvarlig

Sauebøndene på stedet fortviler etter at mer enn 120 sauer og lam er blitt drept eller avlivet etter ulveangrep. Siden 30. mai har det pågått forsøk på felling av ulv, men så langt har man ikke lyktes i jakten.

- Det kommer til å bli mange slike tap i sommer, fordi man ikke hadde ulvejakt i vinter, sier Slagsvold Vedum til Nettavisen.

VIDEO: Slagsvold Vedum angriper Ernas ulvepolitikk:


Han mener regjeringen, med statsminister Erna Solberg i spissen, har et stort ansvar.

- Hun er ansvarlig for at ulvejakta ble stoppet i vinter når man kunne tatt ut dyr, slik at det kunne blitt mindre lidelse og konflikt. Så jeg håper at Erna Solberg lærer litt og ser at vedtaket om å stoppe jakt var et feil vedtak, og at de må slutte å gjøre den typen overprøvelser av lokale roviltvedtak, sier han, og påpeker:

- Jeg håper det ikke bare blir en PR-markering, og at hun også faktisk gjør noe.

Gunnar Stavrum: Stortinget gir seg økt lønn og nærmer seg en million

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SKAL BRUKE HUND: Statsminister Erna Solberg og landbruks- og matminister Jon Georg Dale møtte jegere og hunder da de besøkte Hadeland. Hundene skal nå brukes i ulvejakta.

- Vi vil ta ut mer ulv

Han sier bildene av skadde og drepte sau gjør inntrykk på ham.

- Det gjør veldig stort inntrykk, fordi det er veldig mye lidelse for dyra og stor fortvilelse for de som driver med dyr - fordi det ødelegger hele livsgrunnlaget. Etter slike angrep får mange det veldig tøft psykisk. Det er vondt å være dyreeier når vi får et så voldsomt angrep som vi nå har sett, sier Slagsvold Vedum.

- Hva vil dere gjøre annerledes i ulvepolitikken hvis dere får regjeringsmakt?

- Det er å tillate jakt og sørge for at det blir tatt ut mer ulv. For da blir det mindre lidelser i neste omgang, og mindre konfliktnivå. Det må være målet for alle, at man tar lokalbefolkningen og de varslene de kommer med, mer på alvor, sier han.

Under besøket fastslo Solberg at det ikke skal være ulv på Hadelandsåsene, som ligger utenfor ulvesonen.

- Det er en dramatisk situasjon. Jeg har fått bekreftet at det ikke bare er et spørsmål om penger og erstatning. Det er en tragedie når dyrene blir drept av ulv, og dette er også et spørsmål om dyrevelferd, sa hun.

Les også: Her har Sp en oppslutning på 29,6 prosent

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MØTTE PRESSEN: Partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad under Senterpartiets siste pressekonferanse før sommeren.


Vil styre uten SV

Med rekordhøy oppslutning på meningsmålingene møtte Slagsvold Vedum pressen sammen med partiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, for å oppsummere stortingsperioden fredag formiddag.

- Det er mye spill, men i bunn er det en interesse- og verdikamp, sa Slagsvold Vedum om kampen om regjeringsmakt til høsten.

Senterpartiet ligger godt an til å nå målet, med en gjennomsnittlig oppslutning på 12,3 prosent på meningsmålingene i mai.

Men de snakker ikke lenger om en rødgrønn regjering med SV.

- Det falt naturlig utover i denne perioden å snakke om Senterpartiet og Arbeiderpartiet som kjernen i et nytt regjeringsalternativ, sa Arnstad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere