Gå til sidens hovedinnhold

Vekk med «Negro»

Helt i det stille har Toro skiftet navn på sin klassiske sukkerkulør. Les forklaringen her.

(iBergen.no) : – Verden går fremover. Vi har ikke noe ønske om å støte noen, sier informasjonssjef Kjell Svarstad i Rieber & søn, som eier Toro AS.

– Unødvendig ydmykt, mener Terje Brandt-Rasmussen, som både humret og ristet på hodet da han oppdaget navneskiftet under et besøk i dagligvarebutikken hjemme på Geilo tidligere denne uken.

- Har aldri reagert
Brandt-Rasmussen har brukt Toros sukkerkulør til sauser i alle år, og sier til iBergen.no at han aldri har reagert på den sorte og gule flasken har båret navnet «Negro».

Ordet er opprinnelig spansk, betyr «svart», og har vært brukt som betegnelse på mennesker med mørk hudfarge. Språkrådet har tidligere anbefalt å utvise skjønn ved bruk av det tilsvarende norske ordet, «neger», og den siste tiden har det vært tatt til orde for å fjerne det helt fra det norske språket.

– Jeg identifiserer navnet ikke med noen mennesker, kun denne flasken, og jeg syns det er unødvendig å skifte navn på den, enten Toro har vært utsatt for press eller ikke. Det er ille nok at man skal fjerne «Lille Hoa» fra Torbjørn Egners sangbok, mener Brandt-Rasmussen.

- Det nye navnet er best
Verken Toro eller eierselskapet Rieber & søn har fått negative tilbakemeldinger på navnet «Negro», så langt informasjonssjefen kjenner til. Navneskiftet skjer ut fra føre var-prinsippet.

– En gang i tiden var det et eksotisk navn, men de siste tiårene har ordet fått et litt mer belastende trykk. Språk og uttrykksformer skifter med tidene, og vi har ikke noe behov for å vedlikeholde en betegnelse som kan støte folk, sier Kjell Svarstad.

Han mener dessuten det nye navnet er mye bedre.

– «Sukkerkulør» sier mye mer om hva produktet er enn «Negro», sier Svarstad.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk