RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vekterbransjen krever oppvask

Sist oppdatert:
De siste dagers avsløringer av en utro vekter i forbindelse med Nokas-saken, har skapt reaksjoner i vakt- og sikkerhetsbransjen.

-Nokas-saken har med all tydelighet demonstrert et problem i bransjen. Vi er forhindret fra å kontrollere om ansatte blir innblandet i kriminalitet og får pletter på sitt rulleblad, sier administrerende direktør Petter Furulund i SBL.

SBL har tidligere vært i dialog med justismyndighetene om problemet, uten at man har nærmet seg noen løsning.

Sjekker ikke vandel
- Lovverket gir i dag meget begrenset mulighet for å sjekke vandel til vektere som har vært ansatt en tid i selskapet. Vi krever at denne muligheten utvides. Bedrifter som lever av tillit må få større mulighet til å opptre seriøst, sier Furulund.

Han påpeker at vekterbransjen har ansvar for store verdier, og at det i dag stilles relativt strenge krav til å kunne bli vekter i Norge.

Vekterselskaper er pålagt å søke såkalt «utdypende politiattest» og sjekke referanser grundig. Men når en person først er ansatt som vekter, er mulighetene for kvalitetssikring relativt små:

- Vi har ikke adgang til å søke regelmessige politiattester. Dersom en vekter er innblandet i noe kriminelt, er bransjen avhengig av at politiet varsler arbeidsgiveren. Det skjer i de fleste tilfeller, men ikke i alle. I prinsippet er det mulig å skjule en kriminell hendelse, sier han.

Kan ikke sjekke kreditten
Bransjen har heller ikke lov til å sjekke kredittverdighet eller foreta tester for rusmisbruk.

- Vi vet at det ofte er økonomiske problemer eller avhengighetsproblemer av ulike typer som leder til kriminelle handlinger. Per i dag er vi hindret fra å drive stikkprøver eller kontroll av ansatte som vi har mistanke til på dette området. Jeg har stor forståelse for behovet for personlig sikkerhet, men Nokas-saken viser at det er et behov for en gjennomgang av regelverket på dette området, sier Furulund.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere