RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vektere dro arm ut av ledd

Sist oppdatert:
Et øyenvitne så at armen «fikk en feil vinkel» da vekterne la mannen i bakken.

(iOslo.no) To vektere ble torsdag domfelt for vold i Oslo tingrett. De var på jobb for Hafslund på Oslo S om natten den 5. februar i år. Utpå natten kom de over en person som rotet i noen søppelbøtter inne på stasjonsområdet.

Vekterne forklarte at de ba mannen forlate stedet og de fulgte etter ham for å være sikre på at han forlot stasjonsbygningen, noe som ble observert av en annen person.

«Tyttebærpoliti»
Ifølge dommen ropte denne mannen «tyttebærpoliti» mot vekterne, og han skal også ha veivet vilt med armene. Bakgrunnen for at han blandet seg i opp i situasjonen var at han mente de ikke hadde noen rett til å bortvise personen som rotet i søppelbøttene.

Vekterne ba denne mannen forlate stedet, noe han gjorde - men på utsiden begynte han å ta bilder av vekterne med mobilen sin. Ifølge vekterne skal han sagt at «en viss person» skulle komme og «ta dem» i etterkant.

Dette gjorde at en av vekterne forsøkte å ta mobilen hans - og basketaket var i gang.

Hele hendelsen så en ansatt på NSBs vaktsentral på en videomonitor. Han forklarte i retten at han så at armen til fornærmede «fikk en feil vinkel» da den ene vekteren bøyde mannens arm bakover. Fornærmede forklarte også at «det smalt» i armen hans da den gikk ut av ledd.

Risikerer sparken
Oslo tingrett mener vekternes voldsbruk er svært kritikkverdig, og skriver at det er viktig for vektere å ikke misbruke sin posisjon ved å ty til vold.

Den ene vekteren ble dømt til 30 dagers betinget fengsel, mens den andre måtte betale en bot på 6.000 kroner.

Informasjonssjef Morten Schau i Hafslund sier at den ene vekteren allerede har sluttet i jobben, og at den andre vil få sparken, om dommen blir stående.

- Det er første gang vi har hatt en vekter som er dømt. Det som vil skje nå er at i perioden fra dommen er avsagt til den eventuelt er rettskraftig vil vedkommende bli omplassert og ikke fungere som vekter for oss. Hvis dommen blir rettskraftig må han slutte umiddelbart. Vi har et helt klart krav om plettfri vandel hos oss. Vi vil heller ikke tilby ham noe annen stilling, sier Schau.

Anket på stedet
Det er vekteren som fikk 6.000 kroner i bot som nå risikerer sparken. Hans forsvarer advokat Mette Yvonne Larsen sier at mannen anket på stedet.

- Denne dommen er direkte feil. Her snakker vi om å få kontroll på en ruset mann som roper «Gestapo», og som de ser tar opp en gjenstand de tror kan være en kniv eller en sprøyte. Han er senere anmeldt for drapstrusler mot klienten min. Dersom vekterne ikke kan gripe inn overfor en person på denne måten, vil ikke Oslo S være trygt for noen, sier Larsen til iOslo.no.

Hun mener det rett og slett bør stilles spørsmål ved hvem som burde vært tiltalt og hvem som burde vært fornærmet i saken.

- Det burde vært omvendt. Dette framstår som en nødvergehandling. Denne personen har vært sterkt provoserende både før og etter hendelsen, mener hun.

Også videoen som viste hendelsen er nå borte. Hun opplyser at vekteren ba om at de skulle filme det som skjedde.

- Den måtte bli hentet hos NSB innen sju dager. Det gjorde aldri politiet, sier hun.

Les flere saker fra iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere