Da Kevin Vågenes var barn, ville han helst sitte ved voksenbordet i familieselskap. Mens de andre barna lekte, snek han seg inn på stua og satte seg stille ned rundt bordet. Det var tross alt der all moroa foregikk.

Det var der de voksne diskuterte, sladret om siste nytt og fortalte historier. Lille Kevin satt og fulgte nøye med, både på det som ble fortalt, men også på hvordan det ble fortalt. Stemmer, fakter og uttrykk. Toneleie, lyder og latter.

20 år senere fikk han sitt store gjennombrudd med NRK-serien «Parterapi». Du trenger ikke se mer enn én episode før du skjønner at Vågenes har brukt mye tid rundt slike «voksenbord» - også etter han ble gammel nok til å slippe å måtte snike seg inn.

- Jeg elsker å observere folk. Det er så mange ulike karakterer overalt. På en arbeidsplass, for eksempel, der har du mange ulike typer. En som er passiv aggressiv, en annen som alltid surmuler i lunsjen, en som ikke tåler kritikk. Jeg har alltid vært glad i å snappe opp de tingene der, og har ledd mye av det. Det er nok mange andre som lar slike ting gå, de legger liksom ikke merke til det på samme måte, sier Vågenes.

Vågenes er kåret til Årets navn i Nettavisen, med 42 prosent av stemmene fra leserne. Les mer om begrunnelsen her.Det store gjennombruddet

Én ting er i alle fall sikkert: TV-seerne er veldig glade for at Vågenes legger merke til alle disse karaktertrekkene ved folk, for resultatet av hans livslange observeringsprosjekt er mildt sagt svært underholdende.

Parterapi hadde premiere i august 2016, da med kun to episoder. I høst kom sesong 2, og nærmere én million nordmenn så første episode. Videre har seertallene ligget på over 600.000 i snitt for hver eneste episode, og meldingen fra seerne er klar: Mer, mer, mer!

LES OGSÅ: «PARTERAPI» = parterapi?

Overalt hvor man går, så snakker folk om karakterene fra serien. Om Kjell-Simen som hele tiden «e heilt enig» med kona Brit-Helen. Om hårsåre Ulrik som truer med å slutte i jobben bare fordi kona etterlyser litt mer hjelp på hjemmebane, og om hvor vanvittig irriterende Maikens passiv-aggressivitet er.

Samtidig går det sport i å imitere superfeministen Ellen, mens supermamma Siv Anitas «og vi lo! og vi lo» er å regne som et etablert uttrykk.

Midt i sirkuset står Vågenes, som spiller den ene parten i alle parene som oppsøker terapi. Selv om han har gjort mye før Parterapi, som «Jul i blodfjell», «Nissene over skog og hei» og «Kollektivet», så er det utvilsomt Parterapi som har vært Vågenes sitt store gjennombrudd.

- Folk kommer bort til meg på gata og sier så mye fint! Her om dagen var det en gammel dame som prikket meg på skuldra på Flytoget. Hun lurte på om jeg var «han derre fra Parterapi» og da jeg bekreftet det fortalte hun at hun lå hjemme på stuegulvet og vred seg i latter av serien. Ei 80 år gammel dame! Hvordan har hun fått med seg Parterapi? Jeg hadde aldri trodd at serien skulle nå så bredt, ler Vågenes.

Fulle folk på byen

Vågenes har ikke rukket å bli vant til all oppmerksomheten. Vilt fremmede som roser ham på åpen gate, folk som imiterer karakterene han selv har skapt og som ber om at han skal spille inn videoklipp og hilsener til venner og familie - helst i karakteren som Kjell-Simen.

- På byen er det mange som kommer bort og vil at jeg skal spille inn videoklipp, og da er det Kjell-Simen som favoritten - helt klart. Mange kommer også bort til meg uten å si noe som helst. De er bare helt stille i noen sekunder, men så kommer det: «Og vi lo! Og vi lo!

- Er du glad i oppmerksomhet?

- Både og. Jeg er ganske sjenert som privatperson, egentlig, men det er veldig hyggelig med folk som kommer bort på gata og sier de liker serien. På byen kan det innimellom bli litt slitsomt, spesielt hvis folk er veldig fulle og jeg er helt edru. Det blir rart for meg å plutselig skulle spille inn en video da, så det prøver jeg å unngå.

- Og da gir folk seg?

- Nei, ikke alltid. Det har hendt at folk har vært såpass pågående at jeg har tenkt «javel, jeg får bare bjuda på», ler Vågenes.

Hjembyen Bergen

Nettavisen har kåret Vågenes til «Årets navn». Selv om det var redaksjonsledelsen som tok den endelige avgjørelsen, var meldingen fra leserne klar: 42 prosent stemte på Vågenes, mens de andre kandidatene, Nora Mørk og Mina Bai, fikk 29 prosent hver.

- Det er surrealistisk og litt overveldende, men veldig hyggelig. For å være helt ærlig så trodde jeg at Nora Mørk skulle ta seieren her. Jeg er veldig fan av henne og synes hun er en fantastisk bra dame.

Selv om det er juleferie, har Vågenes så vidt tid til å stille til intervju. Han tilbringer nemlig jula i hjembyen Bergen, hvor han spiller for fullsatt sal på Ole Bull scene. Det som egentlig skulle være to forestillinger, ble til 51.

25.000 billetter solgte billetter på én måned.

Men at det er Bergen som er hjembyen til Vågenes, er det mange som ikke vet. Komikeren snakker østlandsdialekt, og det er lite å spore av Parterapi-karakteren Kenneths brautende bergenser-tendenser i den relativt ydmyke Vågenes.

- Jeg flytta til Oslo som 18-åring, og la da om til østlandsk for å lære meg det slik at jeg kunne spille karakterer fra Østlandet. Så jeg bestemte meg for å kun snakke østlandsk i tre måneder, men da ble det jo til at folk kjente meg med den dialekten. Så jeg surra det litt til for meg selv og fortsatte bare å snakke sånn, sier Vågenes, og understreker:

- Men jeg er ikke flau over å være bergenser, altså. Jeg er ikke en bysviker, det må du få med, ler han.

- La lokk på ting i mange år

Men kanskje er det ikke bare hans evne til å underholde fra parterapirommet som var gjeldende da nesten halvparten av Nettavisen-leserne stemte frem Vågenes som Årets navn. 32-åringen har nemlig også satt agenda ved å være åpen om utfordringer han selv har hatt i livet, utfordringer mange menn kanskje kvier seg for å prate om.

Som at han har slitt med spiseforstyrrelser i ti år. Eller at han slet med å godta sin homofile legning, noe som førte til at han ventet lenge med å komme ut av skapet. Og når han først kom ut, fikk han en kraftig psykisk reaksjon like etter.

- Jeg tror den prosessen frem til man «kommer ut», er veldig individuell. Det var en del av meg som brukte tid på å akseptere det selv. Kanskje har man en forestilling om at det kan gå over, og selv om jeg visste innerst inne at det ikke ville gjøre det, så ville jeg være helt sikker før jeg fortalte det til folk, sier Vågenes.

- Da du kom ut som 23-åring, fikk du en kraftig psykisk reaksjon like etterpå. Tror du den kunne vært unngått hvis du var åpen om det tidligere?

- Ja, det kan hende. Jeg la jo lokk på ting i mange år, så hvis jeg hadde hatt et mer naturlig forhold til det så kunne nok den psykiske knekken vært unngått, sier han, og fortsetter:

- Men husk, da jeg først innså dette for 20 år siden så var det ikke den samme åpenheten rundt homofili som den vi har i dag. Den eneste jeg visste av som var homofil, var Blomster-Finn. Da vi hadde konfirmasjonsundervisning fikk vi høre at homofile kom til helvete. Så jeg tenkte bare at jeg fikk ta alt sammen litt på sikt, og den prosessen frem til jeg var klar for å fortelle det til venner og familie, den tok så lang tid som den tok.

- Se utover!

Spiseforstyrrelsene er et annet tema som har skapt overskrifter. Vågenes har hatt bulimi i mange år, og selv om han er frisk i dag, har han ønsket å være åpen om det.

- Det har vært et bevisst valg å snakke om det, både fordi jeg vet at menn også lider av spiseforstyrrelser, men få tør å snakke om det, men også for min egen del. I prosessen mot å bli kvitt sykdommen, har det vært fint å være åpen om det, sier Vågenes.

For i dag er Vågenes frisk. Men veien dit har vært lang, og det er hovedsakelig én ting som har hjulpet ham til målet:

- Jeg har blitt flinkere til å se utover - ikke innover. Og jeg tror det er det viktigste man kan gjøre for å bli frisk. Se utover! Finn noe du liker å gjøre, finn noe du brenner for. Engasjer deg i det og flytt fokuset ditt.

- Vi vet at stadig flere unge gutter sliter med kroppspress og spiseforstyrrelser. Hvis du kan si noe til dem, hva ville det vært?

- Da vil jeg si at livet er bedre når utseendet ikke er prioritet nummer én. I dag er kroppsfokuset såpass stort at det er lett å falle inn i et mønster hvor utseendet får et altfor stort fokus. Som sagt: Se utover! Det er svært sjelden at noen går i grava og så snakker folk om at «hjelpes, for en fin kropp han hadde».

Tabloid fokus

Bakdelen med å være åpen om private utfordringer, er at det gjerne blir et tema i alle sammenhenger. For når man forteller åpent om seksualitet og psykisk helse på den måten Vågenes har gjort, er det fort gjort at disse temaene preger alle intervju i media - selv når utgangspunktet for intervjuet var noe helt annet.

- Hvis overskriften på dette intervjuet blir «Kevin Vågenes slet med å komme ut som homofil», så blir jo det litt feil. Det kan være irriterende at alt dette må nevnes i ethvert intervju og at det ofte får et veldig tabloid fokus.

- Ja, for fakta er jo at hvis du hadde vært heterofil, så ville jeg neppe stilt deg spørsmål rundt det.

- Nei, det ville du ikke. Og jeg ønsker heller ikke at det alltid skal være fokus. Men jeg har valgt å være åpen om min historie fordi jeg mener det er viktig å snakke om slike ting, og stort sett har det vært fint.

Lyst til å oppleve den store kjærligheten

Til tross for at nøkkelen til Parterapi-suksessen ligger i karakterene, så handler serien i bunn og grunn om parforhold. Om par som ikke får det til å fungere og som oppsøker terapeuten for hjelp.

Selv er Vågenes singel, og i utgangspunktet ikke veldig opptatt av jakten på kjærligheten.

- Jeg har absolutt lyst til å oppleve den store kjærligheten og finne noen å være sammen med resten av livet. Det er en stor del av meg som tenker at det hadde vært himla hyggelig. Men samtidig så er jeg en av de som har det veldig bra som singel, sier Vågenes.

Det skal mye til før han blir forelsket. Én gang har han opplevd det, og det endte ikke godt.

- Etter det har jeg ikke opplevd den samme forelskelsen. Men noen har jo en veldig lengsel etter den kjærligheten, de føler at livet kun er ordentlig bra hvis de er sammen med noen. Sånn har ikke jeg det.

Etter Parterapi-suksessen, har Vågenes fått litt ekstra oppmerksomhet.

- Jeg får jo litt meldinger og sånt, men de er ganske useriøse. Det har skint veldig gjennom at de kontakter meg fordi de liker Parterapi, for å si det sånn.

Latter og fremtidsdrømmer

Heldigvis for ivrige Parterapi-fans, så er det mer i vente. Neste år skal Vågenes og manusforfatter Martin Zimmer begynne med sesong 3. I tillegg har de begynt å prate om å utvikle et sceneshow basert på karakterene fra NRK-serien.

- Jeg håper bare vi klarer å levere til forventningene med sesong 3, sier Vågenes.

Selv om episodene er korte, tar det tid å spille inn. Det blir mange latterkramper og en del «takes» før det sitter som det skal. Men latterkramper under innspilling, er bare noe Vågenes setter pris på:

- Noen kunne kanskje blitt irritert av det, men jeg blir bare kjempeglad. Hvis lydmannen ødelegger et take fordi han begynner å le så tenker jeg bare «yes, her er vi inne på noe morsomt».

- Nå er vi snart inne i 2019. Hva drømmer du om?

- Bortsett fra fred på jord, mener du? ler Vågenes.

- Ja, nå får du lov til å være litt egoistisk. Hva drømmer du om for din egen del?

Det blir stille i kanskje tretti sekunder. Vågenes tar en matbit og tenker seg godt om.

- Litt større leilighet. Å få lov til å fortsette med en karriere innenfor humor. Og muligens å starte familie. Men det siste der får vi komme tilbake til, jeg har ikke helt bestemt meg.