RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Velg riktige hagemøbler

Her kan du lese hvilke hagemøbler som er de mest miljøvennlige.

For den som vil kjøpe hagemøbler fins det mange alternativer. Hagemøbler i tropisk tre er et fristende valg for mange, men bryr du deg om regnskogen bør du velge møbler i andre materialer.

Hvordan?

Velg hagemøbler av nordiske tresorter som gran, furu, bøk og bjørk. De tåler å stå ute i vær og vind, men krever mer behandling enn sine tropiske konkurrenter for ikke å råtne. Det finnes blant annet fine, oljebehandlede furumøbler å få kjøpt. Et annet alternativ er møbler som er beiset eller malt. Spør i butikken hva slags vedlikehold møblene trenger.

Kjøp eventuelt brukte hagemøbler. Prøv et søk på brukthandlere i Gule Sider.

Er du praktisk anlagt, kan du snekre dine egne hagemøbler. Bruk kvalitetsmaterialer, men unngå trykkimpregnert tre.

Hvis du vil kjøpe plastmøbler, bør du finne ut hva slags plast de er laget av, og unngå PVC. Spør forhandleren eller sjekk merkingen på emballasjen.

Tidligere var FSC-merkede produkter regnet som et akseptabelt alternativ for den som ville bruke regnskogstømmer, men en rapport fra Regnskogfondet, publisert i november 2002, avslører store svakheter i merkeordningen. Derfor er Grønn Hverdags råd å unngå alle produkter av tropisk trevirke. Les mer her.

Hvorfor?

150.000 kvadratkilometer regnskog ødelegges hvert år, tilsvarende halve Norges areal. Med regnskogen forsvinner livsgrunnlaget for urbefolkningen i området og over halvparten av jordens kjente arter av planter og dyr, i tillegg til mange som aldri har blitt oppdaget.

Trykkimpregnert tre inneholder kobber, som vil lekke ut ove tid. Norske miljømyndigheter ønsker å redusere utslippet av kobber til miljøet. Les mer om kobber på miljostatus.no.

PVC-plast omdannes til miljøgifter og saltsyre ved forbrenning, og er vanskelig å gjenvinne.

Les mer om miljøet hos Grønn Hverdag

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere