RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Velgerflukt fra fløypartiene

Sist oppdatert:
Høyre går mest frem, mens fløypartiene SV og Frp er de største taperne på TV 2 partibarometer for juli. For første gang siden august 2001 har nå Ap og Høyre samlet over 50 prosents oppslutning.

Velgerne kan være i ferd med å vende tilbake til normale partimønstre. Fløypartiene som I lenge tid har forsynt seg solid av velgere fra Arbeiderpartiet og Høyre henter nesten ikke velgere herfra lenger, dermed sliter både SV og Fremskrittspartiet i motbakke.

Høyre mest frem
Høyre får en fremgang på to prosentpoeng, og kan igjen notere seg for 20-tallet på Partibarometeret. Det er en fremgang på to prosentpoeng siden juni. Størstedelen av fremgangen skyldes en svært høy oppslutning blant velgere som ikke hadde stemmerett ved valget i 2001. Omlag halvparten av de førstegangsvelgerne som sier de vil stemme, ville stemt Høyre i dag. Dette kan imidlertid være et statistisk utslag, og førstegangsvelgerne er ofte utro mot partiene.

Frp i motvind
Carl I. Hagen har derimot større problemer med å få draget på velgerne. Partiet går mest tilbake med hele tre prosentpoeng til 17 prosent på Partibarometeret TNS Gallup har laget for VG og TV 2.

Fremskrittspartiet har en svak nedgang I tilstrømming både fra tidligere hjemmesittere og andre partiet, unntaket er velgere som tidligere har stemt Senterpartiet og Kristelig Folkeparti.

Hvilket parti ville du stemt på dersom det var valg i dag?
RV
SV
Ap
Sp
V
KrF
H
Frp
Andre

Se resultat

Denne gang svikter de eldre mennene Fremskrittspartiet. Partiet har den laveste oppslutningen blant menn over 60 år på flere år. Bare 11 prosent av menn over 60 sier de vil stemme Frp, det er halvparten av den oppslutningen partiet nå har blant menn under 30.

SVs regjeringsproblem
SV går tilbake med hele to prosentpoeng til 15 prosent. Diskusjonen rundt et mulig regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet har trolig ført til at SVs velgere begynner å se Arbeiderpartiet som et godt alternativ. Hele 13 prosent av dem som stemte på SV I 2001 svarer at de nå ville ha stemt Arbeiderpartiet. I tillegg sliter partiet med draget på de unge velgerne. Oppslutningen blant førstegangsvelgerne er på rekordlave 6 prosent for Sosialistisk Venstreparti.

Aps regjeringsdrøm
Arbeiderpartiet ser igjen 30-tallet på målingen etter en fremgang på et prosentpoeng. Sammen med Høyres oppslutning på 20 prosent åpner det seg en ny flertallsmulighet I Stortinget, dersom denne målingen hadde vært valg. Denne flertallskonstellasjonen forsvant ved valget I 2001, for første gang siden rundt første verdenskrig.

Et slikt valgresultat ville gjort at Jens Stoltenberg hadde stått sterkere, og kunne hatt flere utganger i et nytt Storting, enn om han binder seg til SV og Senterpartiet. Ikke siden august 2001 har de to partiene hatt over 50 prosents oppslutning på Partibarometeret. Da hadde Høyre rekordhøye 34 prosent og Arbeiderpartiet 21.

Kvinnene ikke så røde
Dette er den første målingen på lenge hvor SV og Arbeiderpartiet ikke har rent flertall blant kvinner. 29 prosent av kvinnene sier de vil stemme Arbeiderpartiet og 19 prosent Sosialistisk Venstreparti. I de siste partibarometrene har de to sosialistiske partiene hatt solid flertall blant kvinnelige velgere.

Venstre ute
Det minste av regjeringspartiene, Venstre går nok en gang tilbake med et halvt prosentpoeng til to prosent. Bakgrunnstallene for Venstre er en ren katastrofe. Partiet lekker nå velgere til stort stett alle de andre partiene, I store mengder. Et slikt valgresultat ville brakt Venstre milevis unna Stortinget.

Senterpartiet frem
Senterpartiet går frem med halvannet prosentpoeng til 5,5 prosent, etter at partiet balanserte på den magiske sperregrensen på fire prosent i juni. Årsaken er at de henter velgere fra de to andre sentrumspartiene, i tillegg til at de henter flere velgere som satt hjemme I 2001.

Høybråtens problem
Kristelig Folkeparti går svakt frem med 0,5 prosentpoeng til 7,5 prosent, men partiet sliter fortsatt med velgertekket. Lojaliteten blant tidligere velgere er fremdeles lav, det eneste partiet de henter velgere fra er regjeringspartneren Venstre.

RV på tinget
Men en oppslutning på 1,5 prosent ville Rød Valgallianse med et nødskrik kommet inn påStortinget med to mandater, fra Hordaland og Oslo. Beregningene er foretatt ved hjelp av mandatfordelingsprogrammet Celuis.

Det nye Stortinget
Dersom julibarometeret hadde vært valg ville Arbeiderpartiet fått 54 mandater (+ 11), Sosialistisk Venstreparti 26 (+ 3), Rød Valgallianse 2 (+ 2), Senterpartiet 10 (som i dag), Kristelig Folkeparti 13 (- 9), Venstre 0 (- 2), Høyre 35 (- 3) og Fremskrittspartiet 29 (+ 3).

Det ville med andre ord fortsatt vært et solid flertall for det rød-grønne regjeringsprosjektet dersom dette var valgresultatet.

Målingen er tatt opp blant 994 personer, i tidsrommet 28.06 – 04.07. 72 prosent av de spurte oppga partipreferanse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere