RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Velgerne tilbake til KrF

Sist oppdatert:
Kristelig Folkeparti går mest fram i TV 2 Nettavisens partibarometer for desember, og henter tilbake velgerne som forsvant i forrige måling.

Novembermålingen som Research International gjorde for TV 2 Nettavisen viste at KrF falt 3,0 prosentpoeng. Målingen ble tatt opp kjølvannet av dramatikken rundt Valgerd Svarstad Haugland, som varslet sin avgang som partileder. I desember går partiet fram nøyaktig like mye som det gikk tilbake i november, og får en oppslutning på 9,0 prosent.
Budsjettgevinst

2. nestleder Knut Arild Hareide tror budsjettforliket er hovedårsaken til fremgangen.

- Budsjettet totalt sett har fått en sentrumsprofil, og KrFs store seier med mer penger til kommunene har nok gitt uttelling. Jeg tror også det at det ikke ble så mye spill i Stortinget, at det var de seriøse aktørene som fikk budsjettet i havn, taler til KrFs fordel, sier han til TV 2 Nettavisen.

Politiske seire

I tillegg har partiet vunnet noen seire som har blitt lagt merke til, sier Hareide og trekker frem den nye bio- og genteknologiloven som eksempel.

Likevel understreker Hareide, som er den eneste i KrF-ledelsen som blir sittende, at partiet fremdeles har tøffe tider foran seg.

- KrFs utfordringer vil vedvare fremover, de er ikke løst ved et lederskifte. Men denne meningsmålingen viser at når vi får politisk gjennomslag, får vi uttelling på det, sier han.

Venstre sliter

Regjeringspartnerne i Høyre kan notere seg at partiet ligger stabilt rundt 18 prosent, mens lillebror Venstre opplever et nytt tilbakeslag. Bare 2,2 prosent av de spurte ville stemt Venstre om det var stortingsvalg i dag, og partiet ville dermed falt ut av Stortinget.

Hadde denne målingen vært valg, ville regjeringen samlet kunne mønstre 49 mandater i Stortinget, mot de 62 som i dag har sete i nasjonalforsamlingen. Mandatberegningen er gjort med utgangspunkt i at det neste gang skal velges 169 mandater til Stortinget, fire flere enn i dag. Regjeringspartiene ville fått to av de nye mandatene.

Ap i siget

Arbeiderpartiet klatrer litt, slik partiet har gjort på de siste målingene, og får på desembermålingen den høyeste oppslutningen partiet har hatt hos Research International (tidligere Feedback) siden august 2001.

Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet faller mest på målingen, henholdsvis 1,2 og 2,0 prosentpoeng. Carl I. Hagens parti er likevel fortsatt landets nest største, og klorer seg fast like over tjueprosentstreken. Tross nedgangen, ville begge partiene fått flere mandater hvis målingen var valg enn de har i det sittende Stortinget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere