*Nettavisen* Nyheter.

Velkommen til Oslo

Foto: Thor Benjamin Brekken (Nettavisen)

Snøen har smeltet og synliggjort vinterens forsøplingssynder.

13.04.10 11:45

OSLO (Nettavisen): Klokken er 10.00 mandag formiddag. Solen stråler over hovedstaden, og serverer smilende mennesker varmen de trenger for å nyte kaffekoppen utendørs. Langs fortauene spaserer fornøyde Oslo-borgere, og i parken leker hunder og barn blant alle blomst... blant alt søppelet!

På en kort tur fra Nettavisens lokaler på Grønland, opp langs Akerselva, gjennom Grünerløkka og til slutt vår endestasjon i Birkelunden, så vi pappbeger og matrester i fri flyt med bybildet. Vintersvikernes dårlige vaner ligger åpent til alles skue nå som snøen har forsvunnet.

Er det mye søppel der du bor? Fortell i kommentarfeltet!

Har du foto av søppelrot? Send bildene til vaktsjef@nettavisen.no

- Hver eneste vår blir det ryddet enorme mengder søppel i Oslo. Vi snakker om mer enn 15.000 tonn, forteller Byråd for miljø og samferdsel, Jøran Kallmyr (Frp), til Nettavisen.

- Det er en årlig hendelse at byen ser forsøplet ut. Snøen forsvinner og alt kommer til syne. Derfor startet vi den store vårrengjøringen 6. april, opplyser han.

Båter fra Danmark med spesialmaskiner og proffe ryddearbeidere har lagt til kai i Oslo. Det storstilte apparatet er eksperter på vårrengjøring, og ryddet danskenes hovedstad, København, før de satt kursen mot Norge.

- Oslo vil være ren og pen på nasjonaldagen 17. mai, lover Kallmyr.

Ta et skikkelig rusk
Byråden understreker at Ruskendagen (13. april) er like rundt hjørnet. Da oppfordres det til ryddedag, og responsen pleier å være stor.

- Hvert år deltar flere tusen frivillige. Da ryddes alt fra borettslag til friområder og barnehager. Rusken er en god gammeldags dugnad, påpeker Kallmyr.

Rusken er delt opp i ni «delrusker». Eksempelvis har du Hagerusken. Tiltaket varer 14 dager (fra 12. april), og betyr at du som hageeier kan levere hageavfall gratis på syv forskjellige mottakssteder.

I tillegg finnes Storrusken, Skolerusken, Barnehagerusken, Lionsrusken, Baderusken, Elverusken, Superrusken og Hunderusken.

Få mer informasjon om de ulike ruskene her.

Oslo - Kirkenes
- Oslos gatenett tilsvarer strekningen Oslo - Kirkenes, om ikke Oslo - Murmansk (Russland). Det er altså et godt stykke som skal ryddes, inkludert gangfelt og parker, forklarer byråden.

Det er de ulike bydelene som har ansvaret for mindre parker i byen. Flere av bildene Nettavisen har tatt er fra Birkelunden. Kallmyr opplyser at det ryddes fra sentrumsområdet og utover, men at store parker er høyt på prioriteringslisten.

- Frognerparken har høy viktighet. Vi vil at den skal være klar til bruk i pinsen, forteller han.

Nettavisen sak har fått flere lesere til å reagere:

- En skam for byen, befolkningen og politikerne. Nå må de ansvarlige våkne og få orden på forsøplingen av Oslo. "Vi har ruskendag 13. april", sies det - vel, i Oslo trengs det en "ruskendag" hver eneste dag, året gjennom - akkurat slik som i alle andre hovedstedene i verden. Det går ikke an å unnskylde seg med at gatenettet er stort, da må man bemanne deretter!! Skjerpings, skriver en leser.

Er det mye søppel der du bor? Fortell i kommentarfeltet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.