RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
LEI AV BRÅK: Amund Alm, Jon Carlsen og Ragnhild Trosterud ønsker forbedringer i de kommunale boligene på Romsås.
LEI AV BRÅK: Amund Alm, Jon Carlsen og Ragnhild Trosterud ønsker forbedringer i de kommunale boligene på Romsås. Foto: Birthe Steen Hansen (iOslo.no)

Velkommen til skrekk-blokkene

Sist oppdatert:
En av beboerne har hatt 11 bilinnbrudd på to år. Folk tør knapt gå utenfor døra.

(iOslo.no) Boligbygg, som har ansvaret for de kommunale leilighetene i Oslo, mener blokkene på Romsås er de verste de har. Beboerne tør knapt bevege seg ut.

Boligblokkene i seg selv er ikke spesielt ramponerte eller falleferdige, men miljøet rundt de til sammen fem blokkene har blitt hardere og hardere.

Se flere bilder i bunnen av saken.

Gjenger
- De eldre som bor her tør ikke gå ut om kveldene, forteller Ragnhild Trosterud til iOslo.no. Hun er styreleder i Romsås sameie og er mektig lei av at enkelte av beboerne i hennes nabolag lager ubehageligheter for de andre.

- I tillegg har vi stor tilstrømning av ungdom som ikke bor her. De står i store gjenger utenfor inngangen til handlesenteret eller under gangbroen her. Folk tør ikke gå forbi dem, eller be dem fjerne seg. Ikke engang sikkerhetsvaktene. Og det skjønner jeg jo godt. Det er ikke lett å be 50 ungdommer komme seg vekk, sier Trosterud oppgitt.

Forsøkt voldtatt
Nabolaget har vært plaget av hærverk og tagging. Innbrudd og skadeverk. Bråk og rusmisbruk. Vold og overfall.

- For en tid siden ble en kvinne forsøkt voldtatt i heisen, sier administrerende direktør i Boligbygg, Amund Alm.

Den siste uken har de kommunale boligene i Oslo fått mye oppmerksomhet i media, etter at en bygård på Sagene både ble invadert av kakerlakker og forsøplet, mens en blokk på Bislett ble tilgriset med rasistisk tagging. Men Alm karakteriserer likevel de kommunale blokkene på Romsås som de verste.

- I utgangspunktet var boligbyggingen på Romsås en god idé. Alt skulle være tilgjengelig på ett sted - handlesenter, sykehjem, boligene, marka like ved og t-banen som gikk nærmest til døren. Men banen skulle vise seg å være den som fikk ødelegge for bomiljøet. Det ble enkelt for de rusbelastede beboerne å hoppe på et tog inn til byen, kjøpe dop og reise hjem. Fra dag én fikk Romsås et dårlig rykte, sier Alm.

Dårlig forretning
Det dårlige ryktet har også gjort at flere forretningslokaler i kjøpesenteret står tomme. Ifølge Alm vil ikke næringsdrivende ha butikken sin i et område der folk ikke tør å gå ut døren sin.

Trosterud har bodd i blokken siden 1990-tallet, og har sett hvordan Boligbygg bruker millioner av kroner på å renovere og reparere i blokkene - for så i neste øyeblikk se nymalte vegger igjen bli nedgriset av tagging, eller heiser bli smadret. Hun viser iOslo.no rundt i nabolaget sitt.

- Før hadde vi videoovervåkning i garasjen, men den ble fjernet for to år siden. Etter det har jeg hatt innbrudd i bilen min elleve ganger. Og se, der har de også prøvd å få av skiltet mitt, sier Trosterud, idet hun oppdager at nummerskiltet på bilen står bøyd ut i vinkel.

Gir ikke opp
Daglig har politiet minst én utrykning til stedet, noen ganger flere. Ifølge Trosterud er dette for lite. I tillegg har sikkerhetsvakter tre faste runder i blokkene. Men det som kan se ut som en tapt kamp, er likevel ikke helt gitt opp av verken Trosterud eller Boligbygg.

- Vi skal få økt vakthold og samarbeide mer med bydelen og barnevernet. Samtidig vil vi forsøke å få en bedre dialog med ungdommene som vanker her, og selvsagt med politiet. Det verste med dette er at gjengene gjør at folk føler seg usikre rundt boligen sin. De tør ikke gå ut og bruke tilbudene og føler seg truet i sitt eget nærmiljø. Det må vi få bukt med, sier Alm.

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere