*Nettavisen* Nyheter.

Velutdannede drikker mer

De aller fleste drikker mer, men rike og velutdannede nordmenn har økt alkoholforbruket mest de siste sju åra. Norske forskere har funnet en sammenheng mellom utdannelse, lønn og alkoholforbruk.

23.10.03 07:49

Nasjonalt folkehelseinstitutt har målt til nordmenn over 24 år i perioden 1993-2000. Resultatene av undersøkelsen viser at alkoholkonsumet i disse sju årene har økt med 20 prosent.

- Hovedhensikten med undersøkelsen har ikke vært å finne ut hvor mye nordmenn drikker, men å finne forskjeller i alkoholkonsumet til dem med høy og lav utdanning, sier Bjørn Heine Strand til NTB.

Høy status – mer alkohol
Mest har forbruket økt hos dem med høy sosial status, skriver forskerne Bjørn Heine Strand og Asbjørn Steiro i Tidsskrift for Den norske lægeforening.

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Hvor mange enheter alkohol drikker du i uka?
1-3
4-10
11-20
21-40
Mer
Drikker sjeldnere enn en gang i uka
Drikker ikke alkohol

Se resultat

Studien antyder en sammenheng mellom høy utdanning og det å drikke vin. I tillegg ser inntekt ut til å spille en betydelig rolle i forhold til drikkevaner.

Strand og Steiro mener at det ikke nødvendigvis er noen sammenheng mellom dem som har høy inntekt og dem med høy utdanning, men begge grupper har høyt alkoholkonsum.

- I våre analyser ser begge faktorene ut til å bety tilnærmet like mye for alkoholkonsumet, skriver

Østlendinger topper
Oslo og Akershus skiller seg klart ut som området med høyest forbruk av alkohol med høyest forbruk blant både menn og kinner. I Oslo drikker menn i snitt 4,6 liter ren alkohol i året. Det er 50 prosent mer enn menn på Sør- og Vestlandet heller i seg. Kvinner i Oslo og Akershus hadde et gjennomsnittlig årlig forbruk på 2,4 liter mer alkohol enn kvinner på Sør- og Vestlandet.

Totalt 6000 personer er intervjuet om sitt forhold til alkohol. I deler av analysen har forskerne luket ut de få som drikker mest, mer enn 30 liter ren alkohol i året, og de som ikke drikker i det hele tatt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.