RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vennene slår ring om Acta-toppen

Foto: Jan Tore Glenjen (Stavanger Aftenblad)
Sist oppdatert:
Vennene til Fred Ingebrigtsen raser og kaller innsidesaken en bagatell.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

MARBELLA (NA24): Den innsidesiktede Acta-gründeren Fred Anton Ingebrigtsen har de siste årene levd luksuriøst på den spanske sørøstkysten. Kontrasten til varetekt i Norge er stor.

NA24 - din næringslivsavis

I sin luksusbolig rett utenfor Marbella, et sted også mange andre velstående nordmenn liker å oppholde seg, har Ingebrigtsen tilbrakt mye tid.

- Sjenerøs mann
Ved strandbaren Hipopotamos, nærmeste nabo til Ingebrigtsens luksusbolig vaier et norsk flagg til velkomst.

- Vi har alltid masse norske gjester, sier Rodrigo, en av kelnerne på strandbaren, til NA24.

Da han får høre at Fred Anton Ingebrigtsen er arrestert sperrer han opp øynene.

- Hva? Sitter han i fengsel? Det var trist å høre, konstaterer kelneren.

Han beskriver Fred Anton Ingebrigtsen som sjenerøs og uhøytidelig.

- Når jeg sier sjenerøs, mener jeg ikke bare at han gir bra med tips, men at han gir av seg selv. Mange velbeslåtte gjester prøver gjerne å markere avstand til oss vanlige folk. Men Ingebrigtsen er ikke sånn i det hele tatt. Han har beina godt plantet på jorden, sier spanjolen.

Heksejakt
På et bord på strandbarens terrasse sitter en gruppe nordmenn.

- Er du fra media? Er dere klar over hvilken heksejakt dere driver? Dette er kommet helt ute av proporsjoner, sier en mann som betegner seg som bekjent av Ingebrigtsen.

- Voldtektsmenn og mordere havner langt bak i avisa og anonymiseres slik at de kan komme ut i samfunnet igjen etter å ha sittet inne. Ingebrigtsen og familien hans forfølges som om de hadde gjort grusomme ting, og så dreier det seg bare om bagateller, fortsetter mannen.

I likhet med de andre som sitter på bordet, ønsker han ikke å stå frem med navn.

- Jeg har kjent Fred siden han var guttunge. Han er en topp fyr, som jeg setter veldig stor pris på. Det er fryktelig å se hvordan media herjer med ham, og bretter ut privatlivet hans, sier en av de andre gjestene.

Og at mediepresset på den ellers så mediesky Ingebrigtsen, og hans familie, er tøft er det ingen tvil om.

LES OGSÅ: Alt om Acta-saken

Mer enn Haga
En måling medieanalytiker Tommy H. Brakstad har foretatt for NA24 viser at det, kun siden nyheten kom mandag, har vært 1.199 artikler med Fred Ingebrigtsen i norske medier, noe som gir et snitt på svimlende 395 artikler hver eneste dag.

Til sammenligning har antallet artikler om Åslaug Haga, etter at en rekke tabber har blitt avdekket, i den samme perioden vært på rundt en tredjedel med 444 artikler.

- Dette illustrerer den forskjellsbehandling som ofte finner sted i media. Det er interessant at en av våre fremste politikere får mindre omtale for sine feilgrep enn det en relativt uprofilert finansmann siktet for innsidehandel får, sier Brakstad til NA24.

Men at mediedekningen har vært intens overrasker ikke generalsekretæren i Norsk Presseforbund.

- Nei, det er jeg for så vidt ikke. Det er en stor sak innenfor finansjournalistikken. Innen for den delen av journalistikken får slike saker ofte stor oppmerksomhet. Det er også snakk om en strafferamme på 11 år med denne såkalte mafiaparagrafen. Jeg kan ikke si at jeg er overrasket over det, sier Per Edgar Kokkvold til NA24.

- Dette illustrerer også at mediene i fellesskap kaster seg over hendelsesnyheter, noe som igjen gjør at saker fort blir avlastet av nye så fort en ny nyhet sprekker, sier Brakstad.

Offentliggjør hvitsnipper
Mannen som 33 år gammel grunnla Acta i 1990 ble tidlig identifisert av mediene, selv om han kun er siktet i saken.

- Gjennom mange år har det blitt en ganske lang tradisjon for å identifisere. Man har gått lenger med identifisering i økonomisk kriminalitet enn i vanlig kriminalitet. Ofte dreier det seg om meglere, finansieringsselskaper og aktører som er avhengige av tillit, noe som er grunnen til at mediene har gått lenger i slike saker. Men identifiseringsspørsmålet er også det vanskeligste for pressen å ta stilling til og pressen plikter å tenke nøye over konsekvensene dette kan medføre, sier Kokkvold.

Foruten Ingebrigtsen og de andre innsidesiktede, som helt eller delvis også har blitt identifisert i mediene, har også Acta, selv om selskapet ikke har hatt noe med innsidesaken å gjøre, fått navnet sitt festet til trykk en rekke ganger de siste dagene.

Fra å være nevnt rundt 40 ganger daglig i forrige uke har det denne uken i snitt vært over 500 artikler i norsk presse der Acta blir nevnt hver eneste dag.

Millionkåk
Også Ingebrigtsens verdier har, som luksushuset i Marbella, blitt identifisert i norske medier.

- I saker der man kan ha tjent seg rik på innsidehandel er jeg ikke overrasket over at pressen setter søkelys på pengebruken, sier Kokkvold.

Ingebrigtsens luksusbolig ligger i Urbanization Las Chapas ved Elviria, som er et meget populært område for skandinavere, få minutter utenfor Marbella sentrum. Dette er et av de fem mest populære områdene i hele Marbella-regionen, som for øvrig er et av de hotteste stedene i hele verden.

- Det der er helt sinnssyk beliggenhet. Det er kjempevanskelig å få tak i denne typen eiendom rett på stranden, sa kjendismegler og advokat Odd Kalsnes, som har god kjennskap til det spanske luksusboligmarkedet til NA24 onsdag.

Uten å ha gått i detalj i boligens attributter og innhold, anslår advokaten at boligen har en prislapp på mellom 100 og 150 millioner norske kroner.

Les mer her: Acta-toppens luksusbolig

Artikkelen fortsetter under bildekarusellen

303

- Holder lav profil
Tidligere skal den mediesky gründeren, som for noen måneder siden ble rangert som Norges 101. rikeste av Kapital med en formue på 1,5 milliarder, ha sagt at det kan lønne seg å holde en lav profil.

- Hvis du velger å ikke si noe mens det går bra, får du kanskje mer fred når det går dårlig også, skal Ingebrigtsen ha sagt på kammerset.

Les mer her: En mediesky entusiast

Men med tanke på de siste dagenes presseoppslag kan man stille seg spørsmålet om den hypotesen holder stikk.

- Denne saken motbeviser vel enkelt det. Å stikke seg mindre fram er ikke nødvendigvis synonymt med at journalister blir mindre kritiske i dårlige tider. Kanskje man da graver enda mer for å finne informasjon, sier Brakstad.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

NA24 har ikke klart å innhente kommentar fra Ingebrigtsens forsvarer.

Målingen over antallet artikler er foretatt i A-tekst og mediearkivet BuyAndRead. Den baserer seg på alle landets nettaviser, nettmagasiner og litt over 120 papiraviser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere