RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Venstres Sveinung Rotevatn (t.v.) harselerer kraftig med Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum etter mistillitsforslaget mot klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).
Venstres Sveinung Rotevatn (t.v.) harselerer kraftig med Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum etter mistillitsforslaget mot klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

Venstre: - Dette er reinspikka populisme fra Senterpartiet

Sist oppdatert:
- Senterpartiet fremmer mistillit mot en statsråd som ikke vil bryte en lov Senterpartiet er for, sier Venstres Sveinung Rotevatn.

- Senterpartiet fremmer mistillit mot miljøvernministeren fordi han ikke vil bryte en lov Senterpartiet selv har foreslått og stemt for,  tordnet stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn fra Venstre på Facebook og Twitter onsdag.

Les også: Senterpartiet fremmer mistillit mot Helgesen

- Naturmangfoldsloven ble foreslått av den rødgrønne regjeringen. At Senterpartiet nå vil stille mistillit mot Vidar Helgesen for ikke å ville bryte denne loven er renspikka populisme, klargjør Rotevatn i en melding til Nettavisen onsdag kveld.

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad ber Rotevatn sette seg bedre inn i saken før han uttaler seg.

- Vi ber selvsagt ikke statsråden bryte loven. Vi ber ham om å bruke hele loven, ikke bare deler av den, sier Arnstad til Nettavisen.

Hun sier Justisdepartementets lovavdeling ikke kan nøye seg med å vurdere paragraf 18b i loven, men også ta i bruk 18 c. Den sier at man også kan ta hensyn til levevilkår og sosioøkonomiske hensyn, det Sp leser som distriktspolitikk.

Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad.

Arnstad sier statsråden og departementet har fått gode innspill fra juridisk ekspertise underveis som de kunne ha lyttet til, blant annet fra professor Geir Ulfstein, ekspert på Bernkonvensjonen.

- Når det gjelder Senterpartiets mistillitsforslag bygger det på at statsråden ikke har oppfylt opplysningsplikten overfor Stortinget, sier Arnstad.

- Så du ser overhodet ikke noe paradoks i Senterpartiets kritikk av klima- og miljøministeren for hans tolkning av Naturmangfoldsloven?

- Nei, fordi den loven det handler om har muligheter i seg som statsråden ikke har vært villig til å bruke.

Nettavisen mener: Stortinget kan ikke pålegge statsråden å bryte loven de selv har vedtatt

Onsdag ble det klart at Senterpartiet fremmer mistillitsforslag mot klima- og miljøminister Vidar Helgelsen (H) for hans håndtering av ulvesaken.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum mener Helgesen har trenert saken og undergravd Stortingets vilje.

- Målet er å få en statsråd som gjennomfører Stortingets vilje, ikke trenerer, sier Vedum til NTB.

Grunnlaget for mistillitsforslaget er todelt, skriver NTB. For det første mener Sp at Helgesen ikke oppfylte den opplysningsplikten han som statsråd har overfor Stortinget med å tidlig nok varsle innsigelsene fra Justisdepartementets lovavdeling. I tillegg har han unnlatt å følge opp Stortingets vedtak, mener partiet.

Helgesens forslag om å endre naturmangfoldsloven ble onsdag avvist av en samlet energi- og miljøkomité. Tirsdag behandles mistillitsforslaget.

Les også: Ap og Sp vurderer mistillit mot Helgesen

Har du sett denne videoen?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere