*Nettavisen* Nyheter.

Venstre og KrF vil stramme inn med inngått avtale

Venstre og partileder Trine Skei Grande krever at asylsamtalene også må handle om integreringstiltak, og ikke bare innstramminger.

Venstre og partileder Trine Skei Grande krever at asylsamtalene også må handle om integreringstiltak, og ikke bare innstramminger. Foto: Jørgen Berge

24 års aldersgrense for familieetablering er blant i nnstrammingsforslagene KrF og Venstre tar med seg til torsdagens asylsamtaler på Stortinget.

11.11.15 21:27

Samtlige partier på Stortinget er invitert inn til nye forhandlinger om et bredt asylforlik. I invitasjonen oppfordres partiene til å jobbe fram konkrete forslag til innstramminger.

Venstre og KrF har besvart hjemmeleksen med å vise til asylavtalen som ble inngått med regjeringspartiene 28. februar i fjor.

Begge peker på at asylavtalen sier at det kan innføres 24 års aldersgrense for familieetablering. Tiltaket er ikke innført ennå. Også avtalens punkt om en raskere og mer effektiv retur av grunnløse asylsøkere er det på tide å iverksette, mener Venstre og KrF.

Betydelig potensial

– Venstre har gjennom samarbeidsavtalen med Høyre, Frp og KrF bidratt til flertall for en rekke innstrammingsforslag på asylfeltet, tiltak som ennå ikke er gjennomført. Det er derfor et ikke ubetydelig potensial for innstramming dersom disse tiltakene nå gjennomføres, heter det i en uttalelse fra Venstres gruppemøte på Stortinget onsdag ettermiddag.

KrFs liste ble gjort kjent onsdag kveld. Også her vises det til asylavtalen:

«Stortinget ber regjeringen sette i verk vedtak i asylavtalen om økt underholdskrav for familieetablerings- og familiegjenforeningssaker til lønnstrinn 24 i statens lønnsregulativ og innføre en 24-årsgrense for familieetablering» – heter det i ett av forslagene som KrFs stortingsgruppe har samlet seg om.

Bredde i tiltak

I tillegg krever både Venstre og KrF at asylsamtalene må handle om noe mer enn bare innstramninger. Begge partiene har lange lister med forslag over integreringstiltak, begrunnet med at det på sikt vil bringe kostnadene ned.

Venstre mener at både registrering og saksbehandling kan effektiviseres, samt at rett til kost og losji ved innlevering av søknad om asyl må behovsprøves. Venstre vil også vurdere støtteordninger i lys av den kraftige økningen i antall asylsøkere, heter det fra stortingsgruppens møte.

Tilspisset

Tonen mellom Venstre-leder Trine Skei Grande og Høyre-leder Erna Solberg var ikke den beste etter at statsministeren sablet ned det meste av Venstres forslag til ny asylpolitikk i et intervju med NTB tirsdag.

– Jeg syns det var dumt sagt av henne, lød Grandes respons.

Solberg mente at flere av Venstres forslag ville føre til økt tilstrømming, ikke minst forslaget om å innvilge asylsøkere midlertidig arbeidstillatelse fra dag én. I løpet av gårsdagen ble det klart at dette forslaget ikke får flertall i Stortinget, etter at Senterpartiet slutter seg til regjeringspartiene i den saken. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.