*Nettavisen* Nyheter.

Venstre-representant sier ja til liberalisering av bioteknologiloven

 

Venstres Ketil Kjenseth har bestemt seg for å si ja til de foreslåtte endringene i bioteknologiloven. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Venstres Ketil Kjenseth sier han vil gå mot egen regjering og stemme for de foreslåtte endringene i bioteknologiloven.

26.05.20 09:02

– Jeg har bestemt meg for å stemme for endringene i bioteknologiloven, det er på tide at vi gjøre de endringene i Norge. Når jeg blir stilt til personlig ansvar, så hadde jeg ikke noe valg, sa Kjenseth til Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen.

– Av og til må du gå til hjerterota for å ta noen valg, og i dag føler jeg at det var riktig for meg, sier Kjenseth.

Kjenseth bryter dermed med avtalen Venstre har inngått i regjeringsplattformen, som i praksis gir KrF vetorett når det gjelder endringer i bioteknologiloven.

– Ingen partipisk

Det er knyttet svært stor spenning til avstemningen i Stortinget tirsdag, der de folkevalgte skal stemme over en rekke lovendringer som Ap, Frp og SV har gått sammen om å foreslå, blant annet å tillate eggdonasjon, assistert befruktning for enslige, og tidlig ultralyd samt å tilby gravide blodprøven NIPT, som kan avsløre skader og sykdommer hos fosteret tidlig i svangerskapet.

De foreslåtte liberaliseringene er de største på mange år.

Kjenseth sier han har diskutert sitt standpunkt med hele Venstre-ledelsen.

– Venstre har ingen tradisjon for å bruke partipisken. Vurderingen har vært opp til meg, sier han.

Det er foreløpig uklart om andre Venstre-representanter vil følge Kjenseths eksempel.

Selv sier Kjenseth at han har hatt følelsen av å stå i spagaten når det gjelder lojalitet til regjeringsprosjektet og inngåtte avtaler på den ene siden og egen overbevisning på den andre.

– Men i dag lå det en ekstra dimensjon i potten. I den beslutningen jeg har tatt har jeg lagt vekt på mine egne betraktninger og Venstres partiprogram, sier han.

Kan bryte partilinjen

Ap, Frp og SV har med sine 86 mandater flertall på Stortinget, med én representant. MDG har varslet støtte til pakken. Også Rødt vil støtte endringene, med unntak av forslaget om eggdonasjon slik det er formulert.

Senterpartiet og regjeringspartiene går mot endringene.

Flere Frp-ere har imidlertid varslet at de kan stemme mot flere av forslagene fra eget parti. Men ifølge NRK må minst fire Frp-ere bytte side dersom KrF skal oppfylt ønsket om å skrote liberaliseringen av bioteknologiloven.

Samtidig har Høyres Kristian Tonning Riise varslet at han vurderer å stemme mot egen regjering, mens Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsen og Siv Mossleth sier til NTB at de vil støtte forslaget om å tillate eggdonasjon.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag